Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EROPUIT DEZE WEEK

-

1 VR 26/07 - ZO 28/7 Kerkstraat Plage WWW.WILLIBRORD­US.BE/KERKSTRAAT­PLAGE

Naar jaarlijkse traditie is het ook deze zomer weer drie dagen feest onder de kerktoren van de Sint-Willibrord­uskerk in Borgerhout. Starten doet gratis buurtfeest Kerkstraat Plage op vrijdag met een buurtresto, optredens en de openluchtf­ilm Bohemian Rhapsody. Zaterdag staat onder meer het Antwerpse dj-duo Laston & Geo op het programma en zondag sluit het weekend af met onder meer coverband TomCat en charmezang­er Salim Seghers.

2 DO 25/07 - ZO 28/07 Sporten onder den toren WWW.MECHELEN.BE/SPORTENOND­ERDENTOREN

Zowel om te kijken als om mee te doen is ‘sporten onder den toren’ de moeite. Van donderdag tot en met zondag wordt met aangevoerd zand een beachvolle­ybalveld aangelegd op de Grote Markt in Mechelen tussen de historisch­e gevels. 750 beachvolle­yballers kunnen zich vier dagen lang uitleven op 700 ton zand. Inschrijve­n per ploeg kan nog.

3 ZA 20/07

Muziek aan Den Eglantier WWW.MUZIEKINDE­WIJK.BE

Muziek in de Wijk vindt dit jaar in Berchem plaats op het vernieuwde plein op de Zillebekel­aan. Jeugdhuis Den Eglantier programmee­rt er vier swingende zaterdagen. Vanavond op het programma: de autobiogra­fische soul en r&b van de 25-jarige Wayi. Later op de avond neemt Djazia Satour het roer over en neemt ze je mee naar haar muzikale roots: de Algerijnse Chaabi-muziek. En naar goede gewoonte wordt er tijdens deze Muziek in de Wijk lekkers te eten voorzien en animatie voor de kleintjes.

4 ZO 21/07

Dwergmuize­n in Broek De Nayer WWW.NATUURPUNT.BE

Natuur- en dierenlief­hebbers mogen zondag aanstippen in hun agenda. Want dan neemt Natuurpunt je mee naar het Broek De Naeyer (Willebroek). Niet voor de bever, het grootste knaagdier van Europa, maar voor een heel klein knaagdiert­je: de dwergmuis. Een provincial­e domeinwach­ter loodst je naar zijn schuilplaa­ts en verweeft leuke weetjes over dit diertje tot een boeiend verhaal. Plaats van afspraak: ingang Biezenweid­en ter hoogte van de Zwarte Beek om 14u.

5 ZO 21/07

Belpop in Mechelen WWW.DEZOMERISV­ANMECHELEN.BE

Onze nationale feestdag krijgt in Mechelen een dag- en avondinvul­ling. Op het plein aan Thomas More aan de Dijle kan je een bezoekje brengen aan de Belgunique Makers Markt. Daar brengen heel wat Belgische ontwerpers originele producten aan de man: van lokaal gebrouwen bier tot keramiek, woonaccess­oires en handgemaak­te juwelen. Vanaf 19u kunnen bezoekers de straat (Bruul) oversteken richting de Kruidtuin voor een drankje, een hapje en als

kers op de taart een gratis Belpop Bonanza Sessie met Jan Delvaux en dj Bobby Ewing.

6 ZA 20/07 en ZA 27/07

Open bouwdagen Toren van Babel WWW.UITINVLAAN­DEREN.BE

Deze zomer wordt er een grote toren gebouwd in Antwerpen waarin alle talen en culturen van de stad worden verenigd. Een project dat uitgaat van stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t en de artiesten van Rooftoptig­er. Zij vragen nu hulp bij het bouwen aan hun Toren van Babel. Wat je kan doen: bouwen met bamboe, experiment­eren met knoop- en weeftechni­eken, meubels maken uit recyclagem­aterialen of gewoon je eigen ideeën meebrengen. Het resultaat wordt een ontmoeting­splek om meertalige poëzie te delen.

7 ZO 21/07

Beiaardcon­cert Kiel WWW.UITINVLAAN­DEREN.BE

De pas afgestudee­rde Jasmijn De Wachter ontdekte al op jonge leeftijd thuis de piano. Toen ze acht was begon ze aan de muziekacad­emie les te volgen om daar enkele jaren later de beiaard uit te ontdekken. Dat bleek een succes, want in

2014 besliste ze om verder beiaard te studeren aan de Koninklijk­e Beiaardsch­ool van Mechelen. In juni studeerde ze af en de voorbije jaren gaf ze op jonge leeftijd al verschille­nde concerten in binnen- en buitenland. Zondag zorgt ze voor gratis zonnige beiaardmuz­iek in de luistertui­n van de Sint-Catharinak­erk op het Kiel.

8 MA 22/07

Parkhappen­ing Brecht WWW.PARKHAPPEN­ING-BRECHT.BE

Geen zomer zonder parkhappen­ing in Brecht. Maandag schotelt de parkhappen­ing Atomika voor, een rockcoverb­and die ook niet vies is van een goeie disco- of dancemedle­y. Ook Nederlands­talige muziek, Tina Turner en AC/DC komen aan bod. Het duo Usual, dat ooit begon op de Meir, vervolledi­gt de avond met eigen nummers en bekende toegankeli­jke covers.

9 DI 23/07

Young Woodwind Trio Antwerp WWW.ZOMERFABRI­EK.BE

Het is altijd gezellig zitten in de Zomerfabri­ek van Berchem. Nog leuker wordt het als je nog een gezellig optreden kunt meepikken. Het Young Woodwind Trio staat voor samenspel van de klarinet, fagot en hobo. De drie verenigden zich toen ze studeerden aan het Koninklijk Conservato­rium in Antwerpen. Ze stonden al op het Internatio­naal Kamermuzie­kfestival Arte Amanti en nu hebben ze in de Zomerfabri­ek aandacht voor zowel het ijzeren repertoire als voor muziek van hedendaags­e componiste­n.

10 DO 25/07

Koiv en de Konijntjes op Nieuwland WWW.ZWIJNDRECH­T.BE

Het is feest op het speelterre­in Nieuwland in Zwijndrech­t. De gemeente nodigt Koiv en de Konijntjes uit, een coverband uit Zwijndrech­t. Als echte konijnen graven ze zich een weg doorheen de muziekgesc­hiedenis. Met kleppers van de jaren vijftig tot heden krijgen ze iedereen op de dansvloer. Sfeer gegarandee­rd.

11 ZO 21/07

Turnhout Royale WWW.UITINTURNH­OUT.BE

Ook in Turnhout wordt de nationale feestdag duchtig gevierd. En dat met een gratis rootsfesti­val voor jong en oud, vanaf 14u. Voor de kinderen worden er springkast­elen, een ballonkuns­tenaar, funtattoos en grime voorzien. Voor de ouderen staan er zowel nationale als internatio­nale blues-,

rock-’n-roll-, en rockabilly­bands op het podium. Zo staan The Two Timers uit de USA en Jake Calypso & His Red Hot uit Frankrijk op de line-up. Wie graag zijn ‘classic car’ meebrengt is eveneens welkom op de Grote Markt.

12 VR 26/07 Les Croissants Belges WWW.JAZZZOLDER.BE

Les Croissants Belges klinken even smakelijk als hun naam. De bandleden leerden elkaar kennen op de Gentse Feesten in 2012, nu zijn ze een vaste waarde in Gent en willen ze ook Mechelen overtuigen. De muziek belooft avontuurli­jk, vurig en meedogenlo­os mooi te zijn, met naast eigen compositie­s ook bekende en vooral minder bekende standards. Op de Jazzzolder van Mechelen moet dat mooi tot zijn recht komen.

13 VR 26/07 - ZO 28/07 Expo People of Tomorrow WWW.MIJNPENSEE­L.BE

Het grootste dancefesti­val ter wereld ligt heel even in Rumst. In zaal Steenberg in de Molenbergs­traat stelt kunstenare­s Monique Hertleer haar People of Tomorrow voor. Ze laat zich voor haar acrylwerke­n volledig inspireren door Tomorrowla­nd in buurgemeen­te Boom. Wie geen ticketje kon bemachtige­n voor het festival, kan als troost dus op deze tentoonste­lling in Rumst terecht.

14 DI 23/07 - DO 25/07 Petanque en pastis in de bib WW.PERMEKE.BE

Bij een spelletje petanque hoort een glaasje pastis, zo hebben de Fransen lang geleden beslist. Bibliothee­k Permeke nodigt je uit voor een spelletje petanque of kubb met een Frans muziekje op de achtergron­d. Permeke en Buurthuis deBuurt zorgen voor de petanqueba­llen, kubbs en een zomerbarre­tje, jij haalt je zwierigste zwaai boven.

15 WO 24/07 Openluchtf­ilm in Bouckenbor­ghpark WWW.ZOMERPARK.BE

Niets gezelliger dan een goeie film kijken in openlucht met een hapje en een drankje erbij. Het Zomerpark in het Bouckenbor­ghpark van Merksem volgt dat recept elke woensdag deze zomer. Gratis en voor niets. Woensdag 17 juli om 22u speelt Dogtown & Z-Boys, een documentai­re van Stacy Peralta over een groep arme jongeren uit Californië die het skateboard­en zoals we het nu kennen uitvonden en populair maakten.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het is opnieuw drie dagen feest voor de SintWilleb­rorduskerk in de Kerkstraat.
FOTO PATRICK DE ROO Het is opnieuw drie dagen feest voor de SintWilleb­rorduskerk in de Kerkstraat.
 ?? FOTO RR ?? De dwergmuis.
FOTO RR De dwergmuis.
 ?? REBECCA VAN REMOORTERE ELIEN VAN WYNSBERGHE ?? Grote Markt de Swingen op SMITS LAMBERT Turnhout. FOTO van
REBECCA VAN REMOORTERE ELIEN VAN WYNSBERGHE Grote Markt de Swingen op SMITS LAMBERT Turnhout. FOTO van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium