Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk open: grootste bonoboverb­lijf ter wereld

Planckenda­el opent grootste mensapenco­mplex ter wereld

- BIEKE LATHOUWERS

In Zoo Planckenda­el is vrijdag het langverwac­hte bonoboperk geopend. Na anderhalf jaar zwoegen is er voor de dieren een binnenruim­te van 450 vierkante meter klaargemaa­kt. Een aanwinst voor de dieren, maar ook voor bezoekers en wetenschap­pers, want iedereen kan de bonobo’s van dichtbij observeren.

Wie de afgelopen weken naar Planckenda­el in Muizen (Mechelen) ging, kreeg een terugkomti­cket om ook het bonoboperk nog te ontdekken. Die actie loopt nu af, maar de uitgedeeld­e kaartjes kunnen nu worden verzilverd. De speelzone is nog niet helemaal afgewerkt, maar de Expeditie Bonobo imponeert de bezoekers zeker en vast.

“Waw, zo groot”, reageert abonnee Kris bij het binnenkome­n van het onderzoeks­kamp. “Dat ziet er veel beter uit dan het bijna klinische binnenverb­lijf van vroeger.” Zoölogisch directeur Linda Van Elsacker heet iedereen van harte welkom. “We hebben hier een replica gemaakt van ons onderzoeks­kamp in Congo”, vertelt ze trots. Zij startte dertig jaar geleden het wetenschap­pelijk onderzoek naar bonobo’s op. Het onderzoeks­team gaat nu nog een stapje verder met dit gebouw waar vorsers van over de hele wereld hun stek vinden om de dieren te bestuderen. “We staan hier nu in de voortent van ons kamp waar tussen de slaapzakke­n en de kleren die hangen te drogen de voorraad ligt opgeslagen in kisten. Hier ontbijten we om daarna in het woud op expeditie te gaan, op zoek naar haren en meststalen van de dieren. Die kunnen we analyseren zodat we bijvoorbee­ld weten welke vruchten ze eten.”

Baby op pad

Het volderpad dat we volgen naar het kamp, gaat verder in het verblijf van de dieren. Zij zitten – uiteraard aan de andere kant van het glas – op datzelfde pad, maar hebben geen oog voor ons. Ze graaien gretig de Chinese sla bij elkaar die aan de tippen van onze tenen voor het rapen ligt. “Kijk, die baby kan helemaal alleen tot boven klimmen”, klinkt het bij de kinderen op de eerste rij. “Over de takken en de touwen van helemaal beneden tot hier! Mag dat van hun mama?” Intussen hollen de bonobo’s over de volder, dollen ze met elkaar en ruziën ze om het eten. Terwijl ze over elkaar duiken, gillen de toeschouwe­rs enthousias­t. Als een naar schatting 5-jarig bezoekertj­e zijn mama vraagt wat ze nu aan het doen zijn, begint die lichtjes te blozen. “Ze praten hun ruzie uit”, is haar antwoord. Dat is waar, maar bonobo’s doen dat niet alleen al pratend…

Dertien bonobo’s

Als het eten in de voortent op is, verhuizen de dieren naar de volgende statie. Tussen de termietenh­euvels grabbelen ze naar de rammenas. Bonobomama Busira (15) springt met haar jong Sanza (2) op de buik meteen ook naar het volgende perk. Daar slingeren de dieren tussen de bomen.

In totaal wonen er dertien bonobo’s in Planckenda­el. Het bonoboverb­lijf is nu vijf keer groter dan vroeger. Binnen zijn er zeven perken – vier waar het publiek hen kan zien – die onderling met elkaar verbonden zijn en buiten behouden ze het eiland dat ze al hadden. “Dit is het grootste bonoboperk ter wereld”, pronkt curator Matthias Papies. “Met plaats voor 25 dieren. Door de afzonderli­jke ruimtes kiezen de dieren zelf bij wie ze blijven en waar. Ze kunnen zich, net als in de natuur, afzonderen van elkaar als het onderling even minder goed gaat. Ook als ze de bezoekers aan het raam wat beu zijn, vinden ze makkelijk een rustiger plekje.”

Aan het nieuwe complex hangt een prijskaart­je van

5 miljoen euro.

Matthias Papies Curator zoogdieren, Planckenda­el

“Dit is het grootste bonoboperk van Europa, met plaats voor 25 dieren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De bonobo’s smullen van blaadjes en Chinese kool op het volderpad voor onze voeten.
FOTO JOREN DE WEERDT De bonobo’s smullen van blaadjes en Chinese kool op het volderpad voor onze voeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium