Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lokale artiesten maken kunst van condooms

- REBECCA VAN REMOORTERE

Kunst en condooms, het is een combinatie die we nog niet vaak op ons bord kregen. Tot nu. De Antwerpse Joke de Bock verzamelde een hoop kunstenaar­s en liet hen werken maken op condoomver­pakkingen. “We krijgen elke dag nog nieuwe werken opgestuurd”, zegt Joke.

Het was op een wandeling door Berlijn dat de Antwerpse Joke de Bock en haar partner Kristof Geilenkott­en een aantal ‘kunstautom­aten’ opmerkte. Oude sigaretten­automaten zijn daar omgebouwd tot parels waar voorbijgan­gers in plaats van sigaretten kunstwerkj­es kunnen uithalen. Die zijn niet groter zijn dan een pakje sigaretten. Dat moet bij ons kunnen, dacht Joke. “Alleen was ik niet zo’n fan van het thema sigaretten. Ik ging nadenken over wat voor machines we nog zouden kunnen gebruiken en kwam uit op een condoomaut­omaat. Door condooms te promoten, promoot je veilig vrijen. En dat is interessan­ter dan sigaretten natuurlijk”, aldus Joke. Zo was CondomArt geboren.

Pakketjes

Joke en Kristof spraken een aantal Antwerpse kunstenaar­s aan met de vraag om werken te maken die niet groter zijn dan een standaard condoomver­pakking. “Ondertusse­n kregen we al een honderdtal werkjes toegestuur­d en er blijven er nog elke dag nieuwe bijkomen. Van alle werken maken we pakketjes. In zo’n pakketje zit een condoom, een biografie van de kunstenaar en een kunstwerkj­e. Die condooms worden verzameld in onze eigen condoomaut­omaat. Wie centen in de automaat steekt, weet niet welk werkje hij of zij zal krijgen. Zo krijgen we een soort Kinder Surprise-effect.” De automaat wordt komende zondag voorgestel­d in de Kloosterst­raat. Daar heeft kunstenare­s Kathleen Steegmans een maand lang de popup ‘You are gold’, waarbij ze verschille­nde artiesten uitnodigt. “Daarna zetten we de automaat op de Amerikalei ongeveer aan nummer 128, voor de uitvalsbas­is van de vzw KOP, waar verschille­nde artiesten ateliers delen.”

Meer automaten

“Of er op termijn meer automaten komen in de stad, moeten we nog bekijken. Er is wel veel interesse van kunstenaar­s en we denken eraan om ook een paar grote namen zoals Luc Tuymans aan te schrijven om een werk te maken. Dan zouden gebruikers één op de meer dan honderd kansen hebben om een condoom met een werk van hem uit de automaat te halen.”

Kunst moet leven

Eva Heip (29), Antwerpse kunstenare­s, maakt normaal gezien vooral werken op jassen. Nu gebruikt ze haar schetsen voor de condoomkun­st. “Ik maakte een paar nieuwe werken en knipte ook een paar stukken uit mijn schetsboek. Op die manier zien de portretten er weer helemaal anders uit. Kunst moet leven, vind ik.”

“Ik sta heel erg achter het idee dat kunst moet geïntegree­rd worden in alle aspecten van ons maatschapp­elijk leven. Kunst in een museum is ook heel leuk, maar een project als CondomArt leeft onder de mensen. Dat wordt het niet meer zo’n verheven vorm van kunst.”

“Het is een grappig idee om de werken nu bij condooms te steken. Zo breng je een belangrijk­e boodschap en krijgen de deelnemend­e kunstenaar­s ook nog meer naamsbeken­dheid en wordt hun werk onder de aandacht gebracht”, zegt Eva.

Joke de Bock

Initiatief­neemster ‘‘Je weet niet welke condoom je zal krijgen, zo krijgen we een soort Kinder Surprise-effect.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kristof Geilenkott­en en Joke de Bock bij hun CondomArt-automaat.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kristof Geilenkott­en en Joke de Bock bij hun CondomArt-automaat.
 ?? FOTO REBECCA VAN REMOORTERE ?? Aan het project werkten vooral Antwerpse artiesten mee.
FOTO REBECCA VAN REMOORTERE Aan het project werkten vooral Antwerpse artiesten mee.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium