Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bommen in het park

-

In de vroege avond van 16 mei 2004 verscheen de Amsterdams­e vastgoedma­gnaat Willem Endstra (51) in een talkshow op de Nederlands­e televisie. De steenrijke Endstra, in die tijd de grootste vastgoedin­vesteerder bij onze noorderbur­en, was jarenlang achtervolg­d door politie, justitie en de pers omwille van zijn banden met de criminele onderwerel­d. Maar na jaren van financieel onderzoek had het Openbaar Ministerie beslist om Endstra niet langer te vervolgen, wegens gebrek aan bewijs. Endstra vertelde op televisie hoe de beschuldig­ingen, onder meer over zijn banden met Heineken-kidnapper Willem Holleeder, op hem hadden gewogen. Nu kon hij eindelijk verder met zijn leven. Met een witgewasse­n imago.

Eén dag later was Willem Endstra dood. Een huurmoorde­naar doorzeefde hem op straat met kogels. Endstra dacht dat hij zich staande kon houden tussen de “echte” criminelen. Een fatale misrekenin­g.

Ook in Antwerpen lijkt de criminele onderwerel­d op ramkoers te zitten met de “deftige” zakenwerel­d. Of hoe moeten we de granaataan­slagen en de brandstich­ting op het statige Kasteel Den Brandt anders interprete­ren? Het Grand Café dat er is gevestigd, maakt deel uit van een van de belangrijk­ste

horecagroe­pen van Antwerpen, waar ook restaurant Danieli’s en enkele nachtclubs op het Eilandje deel van uit maken. Het bedrijf wordt geleid door een vermogende ex-reclamemak­er, die het horeca-imperium tegen een verschroei­end tempo uitbouwde. De man is bovendien ook eigenaar van de festivals Wecandance, Fire is Gold en elrow Town (en vroeger Laundry Day en Summerfest­ival). Geen amateur, dus.

Na de eerste incidenten, enkele dagen geleden, werd hier en daar gesuggeree­rd dat de aanval niets met de criminele drugswerel­d te maken had. Het kon evengoed afkomstig zijn van een boze ex-werknemer die zijn ontslag wou wreken. Nu, ontslagen personeels­leden gooien misschien een steen door je ruit, maar geen handgranat­en.

Dat criminelen een van de belangrijk­ste horecabedr­ijven aanvallen met grof geweld, toont aan dat ze nergens meer voor terugdeinz­en. Ze zetten hun “tegenstand­er” meedogenlo­os het mes op de keel. De imagoschad­e voor het bedrijf is gigantisch. Niet alleen de federale politie, maar ook de bankinstel­lingen zullen antwoorden willen horen op de vraag: “Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?” Het valt te hopen dat het bedrijf daar ook bevredigen­de antwoorden op kan geven.

Willem Endstra heeft die antwoorden nooit willen geven. Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium