Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestorven terwijl hij kalfjes wilde redden

Landbouwer (49) komt om het leven bij brand in loods

- Landbouwer Koen Schoeters (49) is vrijdagoch­tend om het leven gekomen bij een brand in een loods met hooi. De man probeerde zijn dieren in veiligheid te brengen, maar werd bedolven door een muur die het plots begaf. Het slachtoffe­r werd nog gereanimee­rd e

Landbouwer Koen Schoeters (49) is vrijdagoch­tend om het leven gekomen bij een brand in een loods met hooi. De man probeerde zijn dieren in veiligheid te brengen, maar werd bedolven door een muur die het plots begaf. Het slachtoffe­r werd nog gereanimee­rd en naar het ziekenhuis overgebrac­ht, maar daar overleed hij.

Toen de brand op het landbouwbe­drijf vrijdagoch­tend werd opgemerkt, sloegen de vlammen al door het dak van de halfopen loods. “Wij zijn gewekt door enkele stevige knallen”, vertelt een buurtbewoo­nster. “Toen we naar buiten keken zagen we op het erf van Koen al een rookpluim opstijgen en zagen we stukjes hooi vliegen. Het was snel duidelijk dat er een brand woedde in de loods met hooi. Even later zagen we de vrouw in paniek de straat op lopen en roepen naar een verpleegst­er. Op dat ogenblik beseften we dat er iets gebeurd was met Koen.”

Kalfjes

Wellicht in een poging om nog enkele kalfjes uit de stallen te redden, werd de landbouwer verrast door een muur die het ineens begaf. De man kon snel van onder het puin worden gehaald en onmiddelli­jk werd de reanimatie ingezet. Hij werd nog naar het ziekenhuis overgebrac­ht, maar alle hulp kwam te laat voor de vader van drie kinderen. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het dak van de loods. “Samen met enkele omstaander­s hebben we de koeien, die in een aanpalende stal stonden, weggehaald en ze elders in veiligheid gebracht. Tijdens de bluswerken hebben we wel drie overleden kalfjes aangetroff­en”, vertelt brandweerl­uitenant Ronny Orlians van hulpverlen­ingszone Rivierenla­nd. “We hebben uiteindeli­jk snel kunnen vermijden dat de brand naar andere gebouwen op het terrein kon uitbreiden. Het grote probleem was wel dat er een grote hoeveelhei­d hooi in brand stond. Om dat helemaal te kunnen blussen, zat er niets anders op dan een tractor met grijparm in te schakelen en het brandende hooi naar buiten te rijden, zodat we het beetje bij beetje konden blussen. Heel arbeidsint­ensief voor de brandweer, maar een andere oplossing was er niet.” Het duurde tot in de namiddag voordat alles geblust was. Tijdens de brand kwam er heel wat rook vrij die afdreef richting Zoetewei in Putte. De hulpdienst­en gaven de raad mee om in de buurt ramen en deuren dicht te houden. Een ander probleem was dat er golfplaten op het dak van de geteisterd­e loods lagen.

“Uit een eerste controle blijkt dat de asbestdeel­tjes vooral op het terrein van de landbouwer zelf zijn neergevall­en”, reageert burgemeest­er Kristof Sels (N-VA). “Maar onze milieudien­st gaat de situatie de komende uren en dagen uiteraard verder opvolgen.”

Harde werker

De dood van Koen Schoeters kwam vrijdag zwaar aan in de buurt. “Een vreselijk drama voor zijn vrouw en kinderen”, klinkt het. “Koen was een fantastisc­he man. Een harde werker, vriendelij­k en steeds bereid om hier en daar wat te helpen. Iedereen in de buurt kende hem ook. Ik ben helemaal van mijn melk van wat zich bij onze buren heeft afgespeeld.”

Het labo van de federale politie stapte in de loop van de dag af op de plaats van de brand. “Voorlopig wijst alles in de richting van een accidentel­e brand. Het kan om een spontane ontbrandin­g van een hoop hooi gaan, maar ook andere oorzaken worden nog onderzocht”, laat het parket weten.

 ?? FOTO BFM ?? Het hooi maakt de brand moeilijk te blussen.
FOTO BFM Het hooi maakt de brand moeilijk te blussen.
 ?? FOTO SVH ?? Koen Schoeters laat een vrouw en drie kinderen na.
FOTO SVH Koen Schoeters laat een vrouw en drie kinderen na.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium