Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sp.a zet deur naar regering op kier (en Tobback baalt)

Dé vraag: is ‘een rechtse regering’ per definitie een regering met N-VA?

- De keuze van sp.a om op Vlaams niveau in de oppositie te stappen, wordt op de proef gesteld. In de informateu­rsnota van Bart De Wever (N-VA) staat wel wat lekkers om de Vlaamse socialiste­n toch over de streep te trekken. Tel daar nog eens bij dat sp.a in

De keuze van sp.a om op Vlaams niveau in de oppositie te stappen, wordt op de proef gesteld. In de informateu­rsnota van Bart De Wever (N-VA) staat wel wat lekkers om de Vlaamse socialiste­n toch over de streep te trekken. Tel daar nog eens bij dat sp.a in beide federale scenario’s nodig is, en de druk wordt wel heel groot om overstag te gaan. “Kraaltjes voor de inboorling­en”, vindt Bruno Tobback, die de deur nogmaals dichtgooit.

Sp.a stapt niet in een rechtse Vlaamse regering. Dat is de officiele lijn van de partij na haar nederlaag op 26 mei. Alleen kun je ‘een rechtse regering’ op verschille­nde manier invullen. Voor Bruno Tobback, voormalig voorzitter en Vlaams Parlements­lid, is het duidelijk dat dat slaat op een regering mét N-VA. “Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbet­oger wordt, de Internatio­nale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communisti­sch Manifest onderteken­t”, zei hij bij Radio 1. “Voor minder moeten we niet met N-VA in een regering stappen.”

Lekken uit de nota

Dat Tobback het nodig vindt om de deur nog eens dicht te slaan, ligt aan enkele lekken uit de nota die De Wever heeft voorgelegd aan de onderhande­lingsteams van de andere partijen. Daar staan een paar zaken in die duidelijk op sp.a gericht zijn. De rusthuispr­ijzen worden bevroren, de wachtlijst­en in de zorg worden aangepakt en de Vlaamse regering zou aankloppen bij haar federale collega’s om de btw op elektricit­eit naar beneden te halen.

Daarnaast werpt de federale regeringsv­orming ook een schaduw. De Wever heeft de Vlaamse en de federale regeringen aan elkaar gekoppeld. In het scenario dat de N-VA-voorzitter toch een regering zou vormen met de PS, is sp.a er altijd bij. Dan komt onvermijde­lijk ook de vraag om in Vlaanderen mee te doen. Het is krap – de Bourgondis­che coalitie heeft maar twee zetels op overschot – maar nog net doenbaar. En het is een publiek geheim dat partijvoor­zitter John Crombez graag eens minister van Welzijn zou worden. “We gaan moeten opletten om niet in de twee coalities te sukkelen”, zegt een sp.a’er.

Complotthe­orieën

Helemaal ondenkbaar is dat niet. “De vraag is of we alleen Leuvense coalities (sp.a/Groen/

CD&V, red.) gaan sluiten – en dus afhankelij­k zijn van Groen – of ook Antwerpse coalities (N-VA/

sp.a/Open Vld, red.) overwegen”, zegt een andere socialist. “Waarin we een speler op onszelf zijn, die op inhoudelij­ke overweging­en beslist. Als De Wever stukken van ons partijprog­ramma wil uitvoeren, dan moet je wel een stevig antwoord hebben als je niet meegaat.”

Voorlopig is dat pure speculatie. De Wever staat nog altijd op de rem en wie zijn onderhande­lingspartn­ers worden, is gissen. “Bruno ziet graag complotthe­orieën”, zegt een Kamerlid. “Terwijl hij eigenlijk niets anders zegt dan John.”

“En uiteindeli­jk,” zegt een sp.a’er, “is de vraag niet zozeer wát de beste keuze is. We moeten vooral zo goed mogelijk met die keuze omgaan.”

Bruno Tobback

Vlaams Parlements­lid voor sp.a

‘‘Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbet­oger wordt, de Internatio­nale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communisti­sch Manifest onderteken­t.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Bruno Tobback legt de lat wel erg hoog om in een Vlaamse regering te stappen.
FOTO BELGA Bruno Tobback legt de lat wel erg hoog om in een Vlaamse regering te stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium