Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pascal Jeuland (32) en Louise (2)

-

Bordeaux

Hoelang ben je nog blijven koersen toen je zwanger was?

Na twee maanden al ben ik gestopt met koersen.

Wanneer ben je terug begonnen na de bevalling?

Ik heb twee maanden gewacht om opnieuw te beginnen. Ik heb zelfs een tijd aan stoppen gedacht. Maar toen werd mijn contract bij het Franse leger vernieuwd en zo kreeg ik opnieuw de financiële ruimte en de tijd om te gaan trainen.

Wie zorgt voor je kind als je aan het trainen of koersen bent?

Ik heb het geluk dat het leger me toelaat om me volledig aan het koersen te wijden. Anders zou het me niet lukken. Vooral de verplaatsi­ngen zijn lastig. Het is ook dankzij mijn man, die me enorm steunt in mijn sport, dat ik het kan volhouden. Hij neemt veel van de zorg voor Louise op zich.

Neem je je kind mee naar de koers?

Soms gaat Louise mee, als mijn man of iemand anders van de familie tijdens de koers voor haar kan zorgen. Ik voel me altijd beter als zij erbij is.

Ben je voorzichti­ger op de fiets dan voor je een kind had?

Ik neem veel minder risico’s dan vroeger, wat wel een probleem is voor een sprintster als ik. Het wordt moeilijker om me in een goede positie te manoeuvrer­en, omdat ik bang ben om te vallen en me zwaar te verwonden.

Schat je je niveau hoger of lager in dan voor je zwangersch­ap?

Toen ik opnieuw met de competitie begon, voelde ik me beter dan voor de zwangersch­ap. Ik had meer tijd om te trainen, won veel kracht en ik recupereer­de goed. Vandaag is het moeilijker. Als jonge mama mis je veel slaap die je als sportvrouw hard nodig hebt. Ik ben veel vermoeider en heb meer rust nodig. Een kind slorpt veel energie op.

Welke ambities heb je nog in het wielrennen?

In 2010 ben ik wereldkamp­ioen geworden op de piste en ik heb ook al veel Franse titels gewonnen, eveneens op de piste. Dit jaar ga ik voor het Europees kampioensc­hap op de weg en in oktober de Military World Games. In 2013 ben ik al eens wereldkamp­ioen bij de militairen geworden op de weg.

Wissel je goede raad uit met de andere moeders uit de ploeg?

We wisselen soms wel wat tips uit onder elkaar, maar het is niet zo dat onze kinderen het belangrijk­ste gesprekson­derwerp zijn als we elkaar zien.

“Als jonge mama mis je veel slaap die een sportvrouw hard nodig heeft.”

 ?? FOTO BELGA ?? Pascal Jeuland en Louise.
FOTO BELGA Pascal Jeuland en Louise.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium