Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eden goes USA

Nieuwe vedette van REAL MADRID maakt zondag debuut

- Van onze redacteur in Houston David Van den Broeck

Eden Hazard (28) goes USA en blikt vooruit op zijn debuut voor Real Madrid. Zondag, om 2.00u ’s nachts Belgische tijd, speelt hij in Houston tegen Bayern München – u blijft toch op?

Waarom zit Hazard in de VS?

Omdat Real er goed geld voor krijgt. Het neemt er deel aan de Internatio­nal Champions Cup, georganise­erd door Relevent Sports, dat ook de popularite­it van de Spaanse La Liga in de VS moet boosten. Het nodigde voor de zevende keer een rist Europese topclubs uit, die tot wel 20 miljoen euro krijgen om mee te doen. Elke club onderhande­lt zijn eigen bonussen en ‘boetes’. Als Real Hazard bijvoorbee­ld nooit opstelt, loopt het centen mis.

Wat heeft Real hier nog meer aan?

Het kan tegen de groten oefenen: Bayern München (zondag 2.00u Belgische tijd in Houston), Arsenal (dinsdagnac­ht in Landover, nabij Washington DC) en tot slot Atlético Madrid (vrijdagnac­ht in East Rutherford, nabij New York). Haalt het van alle twaalf clubs de meeste punten, dan krijgt Real zoals in 2013 de ICC-trofee.

Hoe gaat het met coach Zidane?

Zo goed als dat kan. Vorige vrijdag vloog Zinedine in allerijl terug naar Europa, omdat zijn oudere broer Farid (54) aan kanker was overleden. Zijn rechterhan­d David Bettoni leidde enkele dagen de trainingen, maar sinds dinsdag is Zidane terug. Naar de buitenwere­ld toe houdt hij zich erg sterk.

Hoe doet Hazard het op training?

Prima, want de journalist­en zijn onder de indruk van zijn technisch vermogen. Ze mochten van elke training slechts een kwartiertj­e meepikken, maar spreken nog altijd van een crosspass die hij helemaal muerte legde. Tijdens de open training in het Stade Saputo, die we live konden volgen op YouTube, stond Hazard in de wedstrijd elf tegen elf ook in het winnende kamp.

Staat hij nu echt te zwaar?

De eerste dagen keken de Real-watchers – net als de fans – toch raar op van zijn ietwat bolle buikje. Maar dat is niks nieuws, want ook bij Chelsea kwam hij weleens met overtollig­e kilo’s terug uit vakantie. Een spierbunde­l als Ronaldo zal hij nooit worden, maar intussen oogt hij alweer een stukje scherper.

Is hij goed geïntegree­rd?

Uiteraard. Hazard is een allemansvr­iend en had ook bij Lille OSC en Chelsea met niemand problemen. Op training zag je hem met zowat iedereen babbelen en dollen, van landgenoot Thibaut Courtois tot zijn nieuwe concurrent Bale. De relaxte Spaanse mentalitei­t is ook perfect op zijn maat.

Is hij populair bij de overzeese fans?

Tijdens het trainingsk­amp in Montreal zeker. Tijdens die ene open training, op vraag van Montreal Impact, werd hij door de kleine 10.000 toeschouwe­rs al bezongen. Ook aan het hotel wilden de fans vooral met hém op de foto, wat helaas niet lukte. De enige die nog meer werd toegejuich­t, was zijn trainer. Of Hazard ook in de VS populair is, valt te bezien. Hier lijken ze enkel Ronaldo te kennen.

Krijgt Hazard nog nieuwe ploegmaats?

Dat is twijfelach­tig. Real gaf al een recordbedr­ag van 303 miljoen uit (met ook nog Luka Jovic, Eder Militao, Ferland Mendy en Rodrygo). Zidane had ook Paul Pogba graag zien komen, maar Manchester United is op dit moment simpelweg niet bereid om de Fransman te laten gaan. Ook Kylian Mbappé losweken bij PSG zal weer voor een andere keer zijn.

Wie verdwijnt uit de ploeg voor Hazard?

Bale lijkt nu nog minder te gaan spelen, al hoopt voorzitter Perez dat Zidane hem toch nog gebruikt. Feit is dat Hazard op links staat en van daaruit de vrijheid krijgt. Daardoor krijgt Bale op rechts de concurrent­ie van toptalent Vinicius Junior (19), die van flank moet verhuizen. En daar heb je ook nog Marco Asensio en Lucas Vazquez.

Neemt Hazard een leidersrol op?

Neen, dat is ook niet nodig. Bij Chelsea waren Cahill en Azpilicuet­a de aanvoerder­s en bij Real zijn dat Marcelo en – in de eerste plaats – Sergio Ramos. Daarnaast nemen ook Modric en Kroos het heft in handen. Hoewel Hazard de kapitein is bij de Duivels, blijft ook daar Vincent Kompany de natuurlijk­e leider.

Hoe gaat het met Courtois?

Prima. Er bestaat geen twijfel over dat hij in zijn tweede seizoen de onbetwiste nummer één wordt. Hoewel Keylor Navas weg mocht, lijkt hij voor 99 procent te zullen blijven, maar dat is geen probleem. Zidane trekt nu voluit de kaart-Courtois, dus zolang die op zijn normale niveau presteert, komt de Costa Ricaan er niet in.

 ?? FOTO REAL MADRID VIA GETTY IMAGES ?? Op training naast Mendy.
FOTO REAL MADRID VIA GETTY IMAGES Op training naast Mendy.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium