Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op vakantie als straatmuzi­kanten: “Elke dag feest”

Antwerpse straatmuzi­kanten zetten pleintje in Avignon op stelten

- ANDREAS ROTTY

Violist Koen De Nef (34) uit Boom en accordeoni­st Steven Van Brussel (35) uit Wilrijk hebben hun eigen manier van reizen. In de plaats van als straatmuzi­kanten op de Meir te blijven, speelt het duo Amoerfoe op verplaatsi­ng. De opbrengst dekt ruimschoot­s de reiskosten en ze leren hun vakantieoo­rd en de mensen op een avontuurli­jke manier kennen. “Het doet wel wat als mensen geemotione­erd raken door onze muziek.” Vandaag keren ze terug uit het Franse Avignon.

Op een klein pleintje, waar drie smalle straatjes op uitkomen, is een groepje lichtjes uitzinnig aan het dansen. Armen en benen zwaaien alle kanten uit en je ziet alleen maar glimlachen­de gezichten. De muziek komt van een accordeon en een viool. Dat is te zien op een filmpje dat opgenomen is in een uithoek van het Franse Avignon. “We hebben er ons eigen magische plekje gevonden”, vertellen de twee muzikanten aan de telefoon. “Van zodra we spelen, komen de mensen toestromen. We hebben al elke avond een feestje gehad.”

Van Avicii tot Game of Thrones

Steven uit Wilrijk en Koen uit Boom brachten de voorbije tien dagen in de Franse stad door en zijn vandaag op de terugweg. In Avignon is zoals elke juli een kunstenfes­tival aan de gang. “Er lopen toeristen van over heel de wereld rond en natuurlijk ook veel lokale mensen.” Ze zagen het als een ideale bestemming om hun eigen reisconcep­t nog eens boven te halen. Met nummers van Beyoncé, over Avicii, tot muziek van

Game of Thrones. Met hun ongewone combinatie van instrument­en spelen ze een erg breed gamma aan muziek.

“Met wat onze muziek opbrengt, betalen we de volledige kost van de reis”, zegt Koen. “We houden er eigenlijk nog heel wat aan over. We verdienen in Avignon zo’n 300 euro op vier uur spelen.”

Koen is in het dagelijkse leven zelfstandi­g journalist voor Metro. Steven werkt bij GoodPlanet Belgium. Als ‘Prins Afval’ trekt hij naar scholen om te pleiten voor een duurzamere samenlevin­g. “We doen het niet voor het geld. In Avignon spelen we een paar uur per dag, maar het blijft vakantie. We lopen ook rond om te genieten. En het doet ons vooral wat als mensen geëmotione­erd raken door onze muziek.”

De twee hebben elkaar leren kennen als bandleden van de Antwerpse groep Dynamo Zjosss. Ze besloten als straatmuzi­kantenduo Amoerfoe eerst naar OostEuropa te trekken. Na wat oefenen op de Meir en aan de Antwerpse kathedraal lieten ze hun muziek los op Frankfurt, Wenen, Boedapest en Praag. “In Praag begonnen we op straat een samenwerki­ng met een Braziliaan­se acrobate. In die gecombinee­rde show hadden de mensen nog meer te zien.”

Weldoener Avignon zal voor Koen en Steven een plaats vol herinnerin­gen blijven. “Zo kwam een 6-jarig Frans

meisje plots meedoen met haar viool. Ze speelde nog maar twee maanden, maar we hebben haar vooraan in ons trio laten tokkelen. Ze was er achteraf zo gelukkig mee”, vertelt Koen.

“Op een andere avond kwam een mysterieuz­e weldoener 50 euro in onze mand steken, met een fles wijn, twee glazen en een kurkentrek­ker. En er is eens een agent komen bijstaan die het erg goed vond, terwijl we er tot diep in de nacht met een versterker speelden.”

 ?? FOTO AMOERFOE ??
FOTO AMOERFOE
 ?? FOTO'S AMOERFOE ?? Het duo Amoerfoe op hun magische plekje in Avignon.
FOTO'S AMOERFOE Het duo Amoerfoe op hun magische plekje in Avignon.
 ??  ?? Steven uit Wilrijk met de 6-jarige Capucine uit Avignon. “Ze speelde nog maar twee maanden viool en was zo gelukkig dat ze mocht meespelen.”
Steven uit Wilrijk met de 6-jarige Capucine uit Avignon. “Ze speelde nog maar twee maanden viool en was zo gelukkig dat ze mocht meespelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium