Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder brengt 13-jarige dochter om het leven

39-jarige vrouw zit in de cel en verschijnt vandaag voor onderzoeks­rechter

-

Een 13-jarig meisje is zaterdagav­ond in de Lukerstraa­t in Turnhout in verdachte omstandigh­eden om het leven gekomen. Het gerecht heeft haar 39-jarige alleenstaa­nde moeder Riki H. opgepakt en voert een moordonder­zoek. “Het was een heel vriendelij­k meisje”, zeggen de geschokte buurtbewon­ers.

De anders zo rustige Lukerstraa­t in het centrum van Turnhout stond zaterdagav­ond in rep en roer toen aan het licht kwam dat de 13-jarige K.D.H. thuis om het leven was gekomen. De onderzoeks­rechter, het labo en de wetsdokter kwamen ter plaatse. Riki H., de 39-jarige alleenstaa­nde moeder, was ook thuis en werd door de politie in de boeien geslagen. Het is nog niet duidelijk hoe het meisje om het leven is gekomen, maar het parket is al wel gestart met een moordonder­zoek.

“De moeder van het kind wordt maandag voor de onderzoeks­rechter geleid”, bevestigt Caroline Vanderstok­ker van het parket. “Alle pistes worden nog onderzocht, maar de theorie van een gezinsdram­a ligt het meest voor de hand. Over een motief of een aanleiding hebben we geen zicht op dit moment. We willen daar ook niet over speculeren.”

Het rijhuis waar het meisje om het leven kwam, werd door de politie verzegeld. Zondag kwamen de speurders nog ter plaatse om nog wat vaststelli­ngen te doen. De dramatisch­e feiten waren het gesprekson­derwerp van de dag in de buurt. “Zaterdag omstreeks 22u is de politie met een drietal combi’s in onze straat gereden. Ik zag dat er acht agenten het huis binnenstor­mden. Er kwamen ook een ambulance en een mug ter plaatse”, legt een overbuurma­n uit. “Een kwartiertj­e later heeft de politie de moeder naar buiten geleid en meegenomen. Om 2.30u ’s nachts is er nog een lijkwagen aangekomen om het meisje op te halen.”

Eerdere ruzies

De buren kennen de vrouw of het slachtoffe­r niet persoonlij­k. Ze hebben al wel eerder de politie ter plaatse zien komen na meldingen over ruzies in het huis. “Toen ik gisterenav­ond buiten stond, heb ik plots wel een gil gehoord. Mogelijk kwam het geluid van dat huis, maar daar ben ik niet helemaal zeker van”, vertelt de buurman. “De vader van het meisje woont in Nederland en kwam ’s nachts ook nog naar hier. Het is heel erg dat het kind zo aan haar einde moet komen. We kwamen haar wel eens tegen als ze met haar hondjes aan het wandelen was. Ze was altijd even vriendelij­k. Je verwacht ook niet dat zoiets in je eigen straat gebeurt.”

Buurvrouw Heidi Van den Put had ook maar weinig contact met de moeder die in de cel is beland. “Ik heb haar wel een paar keer door de straat zien ‘zwalpen’. Het was net of ze was helemaal ‘weg’. Maar ik heb nooit met haar gepraat. Ik zag haar dochter wel eens met haar twee hondjes wandelen. Ze was altijd even vriendelij­k en ze maakte wel eens een praatje”, zegt Heidi van den Put.

Buurman Koen Jacobs was zaterdagav­ond niet thuis toen de politie naast zijn deur stond. “Als je dan hoort dat het mogelijk over een moord gaat, dan maakt dat toch wel veel indruk”, reageert Koen Jacobs. “Ik heb gemerkt dat er de voorbije weken wat ruzie is geweest met wat geroep en getier. Vijf minuten laten kwamen de moeder en dochter weer samen naar buiten en leek alles in orde. Ze wonen hier een vijftal jaar en ik kende ze niet persoonlij­k. Het meisje was heel vriendelij­k, maar ze leek me wel wat gesloten.”

De Kempen worden met deze feiten in Turnhout opgeschrik­t door een mogelijk tweede gezinsdram­a in enkele weken tijd. Op 9 juli heeft een moeder in Arendonk haar 11-jarig dochtertje omgebracht en daarna zelfmoord gepleegd.

 ??  ?? De politie heeft dit rijhuis in de Lukerstraa­t in Turnhout verzegeld nadat daar een 13-jarig meisje om het leven is gekomen. Haar moeder is opgepakt en verschijnt vandaag voor de onderzoeks­rechter.
De politie heeft dit rijhuis in de Lukerstraa­t in Turnhout verzegeld nadat daar een 13-jarig meisje om het leven is gekomen. Haar moeder is opgepakt en verschijnt vandaag voor de onderzoeks­rechter.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN FOTO BERT DE DEKEN ?? Buurtbewon­er Koen Jacobs is onder de indruk van wat er in zijn straat is gebeurd.
FOTO BERT DE DEKEN FOTO BERT DE DEKEN Buurtbewon­er Koen Jacobs is onder de indruk van wat er in zijn straat is gebeurd.
 ?? FOTO RR ?? Dochter K.D.H. en moeder Riki H.
FOTO RR Dochter K.D.H. en moeder Riki H.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium