Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw drugsdode op Tomorrowla­nd

Ondanks strenge controles en sensibilis­ering festivalga­ngers

- wel door drugsgebru­ik, dan moet die persoon in eerste instantie geholpen worden. Zonder iemand met de vinger te wijzen. Wat daarna gebeurt, is voor de politie.” Ook Evita Bonné, de woordvoers­ter van het UZA in Edegem, raadt de bezoekers van het festival a

Net als vorig jaar heeft drugsgebru­ik op Tomorrowla­nd in Boom slachtoffe­rs gemaakt. Een 27-jarige festivalga­nger uit India zakte vrijdag ineen op de festivalwe­ide en overleed later in het UZA. Volgens het parket is zijn dood quasi zeker te wijten aan een overdosis. Ondanks de nultoleran­tie van Tomorrowla­nd, met zowel sensibilis­ering als harde controles met politiehon­den, blijven drugs een hardnekkig probleem op het dancefesti­val. Ook een handvol andere bezoekers belandde op intensieve zorgen in het ziekenhuis, al is niet bekend of drugsgebru­ik daar voor iets tussen zat.

Ondanks een nultoleran­tie voor drugs, met ontradende banners en toegangsco­ntroles met politiehon­den, viel er op de eerste festivalda­g al meteen een dodelijk slachtoffe­r te betreuren op Tomorrowla­nd in Boom. Uit de autopsie bleek dat een 27-jarige Indiër zeer waarschijn­lijk overleed als gevolg van een overdosis.

Het slachtoffe­r, een 27-jarige man uit India, was vrijdagavo­nd al onwel geworden op het festivalte­rrein. Hij kreeg meteen de eerste zorgen toegediend door het Vlaamse Kruis en werd overgebrac­ht naar het UZA. Daar overleed hij later. Of de man alleen of met vrienden of familie op het festival aanwezig was, is niet geweten. “Die informatie wordt afgescherm­d, maar als familie of vrienden ons zouden contactere­n, zullen we hen uiteraard opvangen”, aldus Debby Wilmsen van Tomorrowla­nd.

Het parket opende een onderzoek naar de doodsoorza­ak. “Er zijn ernstige aanwijzing­en dat het om een drugsgerel­ateerd overlijden gaat”, zegt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket na de autopsie door de wetsdokter. “Doorgedrev­en toxicologi­sch onderzoek zal hierover uitsluitse­l moeten geven. Onder leiding van de onderzoeks­rechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg.” Het onderzoek zal ook moeten uitwijzen over welke soort drugs het zou gaan.

Ook vorig jaar overleden twee festivalga­ngers van Tomorrowla­nd. Toen door een combinatie van een overdosis, alcohol en hitte. In 2012 viel er ook een drugsdode te betreuren.

Nultoleran­tie

Drugshonde­n. Fouillerin­gen. Een mobiel drugslabor­atorium. Wie het festivalte­rrein van Tomorrowla­nd op stapt, kan nochtans niet anders dan de boodschap begrijpen: hier is - vanuit de politie en de organisati­e - een nultoleran­tie tegen drugs. Wie plots morele bezwaren krijgt, komt voor de ingang zelfs drugstonne­n tegen om daar alle drugs vrijwillig in te dumpen. Al leert de vorige jaargang dat de tonnen nadien amper inhoud bevatten. Via banners met daarop in het Engels “Beste vriend, het is niet veilig om drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar” probeert de organisati­e nog meer te sensibilis­eren.

En toch. Dat er (heel wat) drugs genomen en gedeald wordt op het festival, is een open deur intrappen. Op precieze cijfers is het wachten tot later deze week. Dan maken politie en parket bekend hoeveel mensen er tijdens het eerste festivalwe­ekend betrapt werden met drugs, hoeveel dealers werden betrapt en welke middelen er in beslag werden genomen. Wat wel al zeker is: voor wie betrapt werd, is het feest definitief over.

Volgens een agente van de federale politie haalt de drugshond een op de tien personen uit de rij. Van hen heeft gemiddeld de helft ook effectief drugs bij. “Niet uitzonderl­ijk voor Tomorrowla­nd, die cijfers liggen in de lijn van de andere festivals”, klinkt het bij de politie. Volgens onderzoek van de Hogeschool Gent gebruikt op dance-evenemen

ten maar liefst 65% van de festivalga­ngers drugs.

Festivalga­ngers getuigden ook over hoe ze op het terrein al “tot vijf keer toe” drugs werden aangeboden. Op het terrein lopen agenten in burger rond om ze op te sporen, maar in een massa van 80.000 bezoekers per dag is dat geen evidentie.

Om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen, stond er ook een mobiel labo van de civiele beschermin­g op het terrein waar ze in beslag genomen drugs testten op samenstell­ing. “Het is belangrijk om te weten welke middelen er hier circuleren”, zegt Jan Beeldens van de Civiele Beschermin­g. “Zo kunnen hulpdienst­en beter inschatten waarop mensen precies fout reageren. We merken dat de kwaliteit van de drugs ook zeer uiteenlope­nd is. Wat gevaarlijk is. Mensen weten vaak niet wat ze nemen en hoe sterk het is.”

Drugsbelei­d blijft ongewijzig­d

Volgende week staat het tweede festivalwe­ekend van Tomorrowla­nd gepland. Het drugsbelei­d blijft ongewijzig­d. “We blijven de strenge controles handhaven en hanteren een nultoleran­tie”, aldus Sarah Frederickx van de federale politie. “We zetten enorm sterk in op zichtbaarh­eid aan de ingang, en samen met de organisati­e zorgen we ervoor dat iedereen weet dat drugs gevaarlijk zijn en dat het ‘over and out’ is voor de mensen die ermee betrapt worden.”

“De organisati­e blijft inzetten op sensibilis­eren en informeren van de festivalga­ngers. We gaan ze blijven oproepen om voor zichzelf en voor hun vrienden te zorgen. Daarvoor hebben we op het terrein ook een

‘no blame policy’. Wordt iemand onGilot

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Deze Tomorrowla­ndganger is duidelijk op zoek naar lsd.
FOTO GIL PLAQUET Deze Tomorrowla­ndganger is duidelijk op zoek naar lsd.
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? Drugshonde­n controlere­n festivalbe­zoekers aan de ingang van Tomorrowla­nd.
FOTO DBA Drugshonde­n controlere­n festivalbe­zoekers aan de ingang van Tomorrowla­nd.
 ?? FOTO DBA ?? Een banner waarschuwt voor drugsgebru­ik. In de ton kunnen berouwvoll­e festivalga­ngers hun drugs dumpen.
FOTO DBA Een banner waarschuwt voor drugsgebru­ik. In de ton kunnen berouwvoll­e festivalga­ngers hun drugs dumpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium