Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning Filip spreekt taal van het volk

- Patrick Van de Perre Redacteur brieven@gva.be

Ook van koning Filip mogen de regeringso­nderhandel­ingen een stuk sneller gaan dan nu het geval is. In zijn toespraak, naar aanleiding van onze nationale feestdag, pleitte de koning afgelopen weekend voor een open dialoog. Hij wil dat alle partijen naar oplossinge­n zoeken. Zonder exclusieve­n. Dat mag als een oproep aan N-VA en PS beschouwd worden, met het dringende verzoek om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.

Iedereen weet dat de toespraak van de koning eerder symbolisch is en bovendien nagelezen is door de regering. Al kunnen we ons voorstelle­n dat Filip achter de door hem uitgesprok­en woorden staat. Net zoals veel van zijn landgenote­n, zal ook hij met fronsende wenkbrauwe­n naar de politieke impasse zitten kijken. België heeft een reputatie als het aankomt op langlopend­e en moeizame onderhande­lingen. Maar nu beweegt er wel heel weinig.

Het lijkt er ook niet op dat dit snel gaat veranderen. In tegenstell­ing tot koning Filip, die vooral langs de zijlaan moet toekijken, is Bart De Wever een van de hoofdrolsp­elers in het politieke spel. De voorzitter van de N-VA liet afgelopen weekend opnieuw niet in zijn kaarten kijken. Ook niet toen journalist­en van VTM Nieuws hem in aanloop naar het Te Deum in Antwerpen tot een politieke uitspraak probeerden te verleiden.

De ergernis was op het gezicht van Bart De Wever af te lezen. Maar meer dan dat hij de journalist­ieke ijver niet kon smaken, kwam de kijker niet te weten. De voorspelli­ng van Wetstraat-watchers, dat we voor het najaar geen nieuwe federale regering moeten verwachten, komt steeds dichterbij. En zelfs die datum wordt door sommigen onder hen nog als te optimistis­ch afgedaan.

Voor enige politieke actualitei­t moeten we bij de partijen zelf zijn. Vooral bij Open Vld doen ze er alles aan om zichzelf in de voet te schieten. Nationaal voorzitter Gwendolyn Rutten liep vorige week al een blauwtje, toen haar Brusselse afdeling een regeringsa­kkoord afsloot zonder de Franstalig­e liberalen. Nochtans wilde Rutten nadrukkeli­jk dat ook de MR deel zou uitmaken van de nieuwe coalitie.

Zondag deelde haar partijgeno­ot Vincent Van Quickenbor­ne een nieuwe stoot uit. Hij vindt dat de Open Vld een te linkse koers vaart en dat het tijd wordt voor een nieuwe voorzitter. Een klus die hij eventueel zelf wel wil klaren. Het intern gekrakeel bij de liberalen zal er niet voor zorgen dat de onderhande­lingen voor een federale regering er gemakkelij­ker op worden. Tenzij Open Vld niet voorkomt in het verhaal. Maar dat is weinig waarschijn­lijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium