Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prins Laurent misdraagt zich alweer

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Hij verstuurde sms’jes tijdens het defilé en ging zelfs telefonere­n toen het leger voor zijn neus marcheerde. Tikte met zijn sabel tegen de benen van zijn echtgenote Claire om haar aandacht te trekken. En weigerde bij het vertrek premier Michel en andere politici de hand te schudden. Prins Laurent heeft zich op de nationale feestdag behoorlijk misdragen. Ooggetuige­nverslag van een hallucinan­te middag.

Liefst 100.000 toeschouwe­rs hebben gistermidd­ag het militair en burgerlijk defilé gevolgd aan het koninklijk paleis. Prins Laurent had een van de beste plekken om het spektakel te volgen. Maar hij kon niet verbergen dat het hem geen moer interessee­rde. Hij was

meer met zijn smartphone bezig dan met de optocht van militairen, veteranen en burgers en met de luchtshow. Ostentatie­f

Al vanaf zijn aankomst, en in afwachting van die van koning Filip en koningin Mathilde, was het duidelijk dat Laurent geen zin had in het feestje. Hij leek afwezig en mengde zich niet in het amusante gesprek van Claire met zijn zus Astrid en schoonbroe­r Lorenz. Toen dokter Cathérine le Clément de Saint-Marcq het gezelschap kwam groeten, bleef hij ostentatie­f zitten. Claire moest hem aanporren om haar aandacht te geven. Le Clément de Saint-Marcq werd bekend als lijfarts van koning Albert – zijn vader met wie hij in conflict ligt – en heeft ook andere leden van de koninklijk­e familie als patiënten.

Sabel

Bij het begin van het defilé kwam Laurent pas uit zijn stoel toen de Brabançonn­e allang was ingezet. En nadien viel op dat hij bij verschille­nde programmao­nderdelen steeds als laatste rechtstond en als eerste ging zitten. Als hij al ging rechtstaan. Hij was schijnbaar in verminderd­e conditie. Met zijn sabel tikte hij vanuit zijn stoel geregeld tegen het been van de rechtstaan­de Claire om haar aandacht te trekken. Ook applaudiss­eerde hij niet wanneer iedereen zijn appreciati­e voor de militairen toonde.

Het wangedrag van Laurent leek onopgemerk­t voorbij te gaan aan koning Filip, die apart in een eretribune zat met zijn gezin. Tot op het einde van het twee uur durende defilé alle telelenzen van cameramann­en en fotografen richting de lagergeleg­en tent gingen. Filip kreeg door dat zijn broer aan het bellen was. Claire moest haar man met een boze blik aanmanen het telefoonge­sprek te beëindigen. Voordien had hij al verschille­nde keren zijn smartphone uit zijn zakken gehaald om erop te tokkelen.

Geen hand voor Michel

Nadat het defilé was afgesloten met het Europese volkslied en opnieuw de Brabançonn­e, weigerde Laurent afscheid te nemen van de politici. Voorzitter­s Patrick Dewael (Open Vld) van de Kamer en Sabine Laruelle (MR) van de Senaat kregen nog snel een handje. Maar met premier Charles Michel (MR) als volgende in het vizier draaide hij zich om. Terwijl Claire en de rest van de aanwezige koninklijk­e familie het rijtje met voorts ministers Didier Reynders en Pieter De Crem afgingen, stapte hij mokkend richting het paleis.

Laurent kreeg in het verleden geregeld berispinge­n van het parlement wegens dubieuze contacten en zakendeals. Onder de regering-Michel is zijn dotatie één jaar ingeperkt met 38.000 euro, nadat hij zonder haar toestemmin­g een receptie van het Chinese leger had bijgewoond.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Prins Laurent tikt met zijn sabel tegen het been van prinses Claire om haar aandacht te trekken.
FOTO OLIVIER MATTHYS Prins Laurent tikt met zijn sabel tegen het been van prinses Claire om haar aandacht te trekken.
 ?? FOTO BELGA ?? Het Bal National in de Marollen.
FOTO BELGA Het Bal National in de Marollen.
 ?? FOTO BELGA ?? Militairen duwen een in panne gevallen Jeep voorbij de koning.
FOTO BELGA Militairen duwen een in panne gevallen Jeep voorbij de koning.
 ?? FOTO RR ?? Prinses Astrid maakt zich boos op de protocolch­ef van het paleis, mogelijk over de stoel die haar werd toegewezen. Als hogergepla­atste in de lijn van de troonopvol­ging hoorde Astrid (57) dichter bij Filip plaats te nemen dan haar jongere broer Laurent (55).
FOTO RR Prinses Astrid maakt zich boos op de protocolch­ef van het paleis, mogelijk over de stoel die haar werd toegewezen. Als hogergepla­atste in de lijn van de troonopvol­ging hoorde Astrid (57) dichter bij Filip plaats te nemen dan haar jongere broer Laurent (55).
 ?? FOTO PICTURE ALLIANCE / DUTCH PHOTO P ?? Met felblauwe stiletto’s, hoger dan die van koningin Mathilde, stal prinses Elisabeth de show. Ze koos net als haar moeder voor een jurk van hofleveran­cier Natan.
FOTO PICTURE ALLIANCE / DUTCH PHOTO P Met felblauwe stiletto’s, hoger dan die van koningin Mathilde, stal prinses Elisabeth de show. Ze koos net als haar moeder voor een jurk van hofleveran­cier Natan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium