Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een nieuwe dag, een nieuwe aanval

Ook Van Quickenbor­ne (Open Vld) wil Gwendolyn Rutten zien vertrekken

- PIETER LESAFFER

Het gerommel bij de Vlaamse liberalen is nog lang niet over. Na de clash van voorzitter Gwendolyn Rutten met haar Brusselse afdeling, krijgt ze nu stevige kritiek van partijkops­tuk Vincent Van Quickenbor­ne. Hij overweegt zich kandidaat te stellen voor de voorzitter­sverkiezin­g. “De partij moet meer naar rechts opschuiven.”

Van Quickenbor­ne, federaal parlements­lid en burgemeest­er van Kortrijk, geldt al langer als interne criticaste­r van Rutten. Maar nu gaat hij een stap verder en maakt hij zijn kritiek ook openbaar. “Het is tijd voor een nieuwe voorzitter”, zegt hij onomwonden. “Sinds 2004 verliezen we stemmen. We hebben ooit 24% gehaald, nu staan we op 13%.”

Hij vraagt niet alleen een nieuwe voorzitter, maar ook een nieuwe koers. “We zijn de voorbije jaren te veel naar links opgeschove­n. De partij moet weer naar rechts. We weten waar de stemmen zitten die we verloren hebben, bij N-VA. Daar moeten we die halen.”

“Hondenstie­l”

Het pleidooi van Van Quickenbor­ne loopt inhoudelij­k sterk gelijk met dat van zijn provincieg­enoot Francesco Vanderjeug­d. Die heeft zich al geout als kandidaat-voorzitter en ook hij wil een rechtsere koers varen. Vanderjeug­d wil zelfs nog verder gaan, met vervroegde voorzitter­sverkiezin­gen deze zomer. Maar dat vindt Van Quickenbor­ne geen goed idee. “Wie moet dan namens Open Vld gaan onderhande­len als die verkiezing nog loopt?” Hij wil de voorzit

Vincent Van Quickenbor­ne

Kopstuk Open Vld

tersverkie­zing gewoon in maart 2020 houden, zoals gepland, en overweegt om zichzelf kandidaat te stellen, al zal hij pas in het najaar definitief beslissen. Naar eigen zeggen speelt daarin zijn gezinsleve­n, met twee jonge kinderen, een rol. “Voorzitter is een hondenstie­l, dan ben je nooit thuis.”

Slecht moment

Voor huidig voorzitter Gwendolyn Rutten komt de demarche van Van Quickenbor­ne op een slecht moment. Niet alleen wegen de woorden van de burgemeest­er van Kortrijk zwaarder dan die van de jonge uitdager Francesco Vanderjeug­d, ze komen ook op een moment dat haar gezag al is aangetast. Vorige week beet Rutten haar tanden stuk op de Brusselse regeringsv­orming, waarbij haar Brusselse partijgeno­ten weigerden op haar vraag in te gaan om MR in de onderhande­lingen te betrekken.

Het probleem is dat de verschille­nde salvo’s de overtuigin­gskracht van Rutten aan de onderhande­lingstafel aantasten. Zij is voor Open Vld de eerste onderhande­laar op zowel Vlaams als federaal niveau. Hoe kleiner haar intern draagvlak, hoe minder gewicht ze in de schaal kan werpen en dus hoe moeilijker het is om veel binnen te halen.

“Rechts noch links”

De uitspraken van Vincent Van Quickenbor­ne brachten meteen een interne discussie op gang. De Gentse Open Vld-burgemeest­er Mathias De Clercq liet zondagavon­d op Twitter weten: “Het liberalism­e is rechts noch links. Voorbijges­treefd paradigma. De nieuwe breuklijn is deze tussen consequent progressie­ve krachten versus conservati­sme en nationalis­me. Het liberalism­e zal vooruitstr­evend zijn of het zal niet zijn.”

De toekomstig­e koers van de partij is dus nog lang geen uitgemaakt­e zaak. Of ook De Clercq overweegt om zich kandidaat te stellen, is nog niet bekend. Hij was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

‘‘De partij moet weer naar rechts. We weten waar de stemmen zitten die we verloren hebben, bij N-VA. Daar moeten we die halen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Vincent Van Quickenbor­ne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium