Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA eist Vlaamse Eurocommis­saris

België dreigt met “kleine bevoegdhei­d” achter te blijven

- (pl)

De tijd dringt voor ons land om een kandidaat-Eurocommis­saris voor te dragen. Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen vraagt dat het een vrouw zou zijn. Maar N-VA wil in de eerste plaats dat het een Vlaming wordt.

De nieuwe Europese Commissie begint vorm te krijgen. Al 15 van de 27 lidstaten hebben hun kandidaat voorgedrag­en aan de nieuwe commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. Door de trage regeringsv­orming dreigt ons land, net als in 2014, als een van de laatste een naam door te geven. “Toen was dat niet zo’n probleem, omdat toenmalig voorzitter JeanClaude Juncker voor ons land de sociale portefeuil­le opzij had gehouden”, zegt Europees Parlements­lid Kris Peeters (CD&V). “Dat is nu niet het geval. Als we te lang wachten, dreigen we alleen nog maar op een kleine bevoegdhei­d aanspraak te maken.”

Nog maar vijf vrouwen

Von der Leyen heeft de puzzel extra moeilijk gelegd doordat ze evenveel mannen als vrouwen in haar Commissie wil. Van de vijftien namen zijn er nog maar vijf vrouwen.

Vanuit het Europees Parlement dringt zowel Hilde Vautmans (Open Vld) als Kathleen Van Brempt (sp.a) erop aan dat ook ons land een vrouw zou voordragen. “Zo maken we ook meer kans op een belangrijk­ere portefeuil­le”, aldus Van Brempt.

Voor Peeters, die als kandidaatc­ommissaris wordt genoemd, is het geslacht minder relevant. Ook Geert Bourgeois, die voor N-VA in het Europees Parlement zit, vindt dat niet het belangrijk­ste. Bourgeois wil vooral dat het een Vlaming wordt. Nochtans is het in theorie de beurt aan een Franstalig­e partij, na twee Nederlands­talige commissari­ssen (Karel De Gucht en Marianne Thyssen). “Maar door de benoeming van Charles Michel hebben de Franstalig­en al een Europese topfunctie”, zegt Bourgeois.

De vraag is alleen wie over die naam moet beslissen. In theorie is dat de federale regering, maar die is in lopende zaken en heeft geen meerderhei­d in de Kamer. Een alternatie­f is om de onderhande­lende partijen te laten beslissen – zoals in 2014 is gebeurd met Thyssen – maar het is nog lang niet duidelijk welke partijen dat zijn.

Niet langs parlement

“Gezien de omstandigh­eden zou de beste oplossing zijn dat premier Michel hierover met de partijvoor­zitters in dialoog gaat”, zegt Bourgeois. “Als de kandidaat sowieso een Vlaming zou worden, kan hij dat zelfs beperken tot de Vlaamse partijvoor­zitters en met hen een consensus zoeken. Hij kan die naam daarna vanuit de federale regering voordragen, en hoeft niet meer langs het parlement te gaan. Wat een voordeel is, want voor je het weet, ontstaat daar een meerderhei­d die een Franstalig­e kandidaat kiest.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Geert Bourgeois: “Door de benoeming van Charles Michel hebben de Franstalig­en al een Europese topfunctie.”
FOTO FRANK BAHNMULLER Geert Bourgeois: “Door de benoeming van Charles Michel hebben de Franstalig­en al een Europese topfunctie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium