Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsverze­keringen in de lift

Grote verschille­n tussen omniumform­ules voor e-bikes

- FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS KARIN VANHEUSDEN

Met het groeiende aantal e-bikes is ook het aanbod fietsverze­keringen de jongste jaren spectacula­ir gestegen. “Tien jaar geleden was het nog een curiosum, vandaag bieden ook klassieke verzekeraa­rs een fietsverze­kering aan”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.

In 2017 zijn in België liefst 218.000 e-bikes verkocht. Gemiddelde waarde: 2.325 euro. Als je weet dat er jaarlijks 35.000 aangiftes worden gedaan van gestolen fietsen en dat het aandeel van de elektrisch­e fiets hierin steeds groter wordt, mag het niet verwondere­n dat de vraag naar fietsverze­keringen stijgt. “Uiteraard is ook het aanbod omniumform­ules, elk met hun eigen kenmerken en premies, de jongste tien jaar fors gestegen”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “Dekken ze alleen schade aan de fiets en diefstal, of is ook pechverhel­ping onderweg en het oplopen van eigen letsel inbegrepen? Vandaag bieden zowel gespeciali­seerde verzekerin­gsmakelaar­s, zoals Callant, als de klassieke verzekerin­gsmaatscha­ppijen zoals KBC, Belfius of AG Insurances een fietsverze­kering aan.”

“Tien jaar geleden waren verzekeraa­rs niet bepaald happig op fietsverze­keringen, behalve misschien voor fietsers in clubverban­d. Er werden niet zo veel fietsen Sommige verzekeraa­rs zijn streng: “Het fietsslot moet door de dief geforceerd zijn.” van hoge waarde gekocht en de maatschapp­ijen waren beducht voor fraude. Door het grote aanbod vandaag is het absoluut aan te raden je goed te laten informeren over de specifieke kenmerken van een verzekerin­g en er een op maat te kiezen.”

Van 59 euro tot 139 euro

Om de consument een eind op weg te helpen in die keuze heeft Test-Aankoop twaalf contracten van omniumverz­ekeringen van e-bikes geanalysee­rd. Wat opvalt, zijn de grote prijsversc­hillen: van 59 euro tot 139 euro per jaar. “Behalve de kostprijs van de fiets spelen ook de premies die je bij diefstal of schade krijgt mee in de onderlinge prijsversc­hillen”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “De leeftijd van de verzekerde speelt geen rol, wel die van de fiets. Bij Velosafe bijvoorbee­ld mag de fiets maar een maand oud zijn wanneer je een verzekerin­g neemt, bij andere ligt dat tussen zes maanden en drie jaar.”

Evenmin belangrijk is je woonplaats. In Nederland zijn er wel grote prijsversc­hillen al naargelang je in de stad of in de rand woont. Volgens Test-Aankoop is de kans groot dat de woonplaats binnen afzienbare tijd ook in België zal meespelen in het bepalen van de verzekerin­gspremie.

Hoe snel je fiets in waarde afneemt en je vergoeding bij schade of diefstal vermindert, verschilt ook sterk. Dat geldt ook voor de wachttijd vooraleer je een vergoeding krijgt. Bij VAB en KBC krijg je bijvoorbee­ld meteen je geld, bij anderen kan het een week, twee weken tot een maand duren.

Pechbijsta­nd

Hoewel in de meeste formules pechbijsta­nd is inbegrepen, is uiteraard de diefstalde­kking het belangrijk­ste onderdeel van dit soort verzekerin­gen. “De meeste contracten dekken alleen diefstal op een openbare plaats als je elektrisch­e fiets was vastgemaak­t aan een vast bevestigin­gspunt”, zegt Simon November nog. “Sommige zijn streng: het fietsslot waarmee je de fiets hebt vastgemaak­t, moet door de dief geforceerd zijn.”

Volgens Test-Aankoop zijn de beste omniumverz­ekeringen voor een fiets die van Safebike voor 56 euro per jaar, en voor duurdere modellen die van Aedes van 84 euro per jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium