Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Kloosterst­raat blijft dé plek voor antiek en design in ’t stad”

Design-autoriteit Michael Marcy (65) opent alweer nieuwe winkel in Antwerpen

-

Michael Marcy (65) is in Antwerpen en ver daarbuiten een legende wat brocante, vintage en design betreft. Veertig jaar geleden opende zijn eerste winkel de deuren en na ettelijke omzwerving­en – met de Kloosterst­raat als vaste waarde – keerde hij in 2017 terug naar zijn roots, toen hij op de hoek van de Arsenaalst­raat een winkel en galerie met gegeerde designmeub­elen opende.

Begin juli betrok Michael aan de overkant van de straat met twee andere collega’s een pand onder de naam VIAR. “Een soort winkel in een winkel waar ik commerciël­ere vintage verkoop.”

“Als puber ben ik thuis gaan lopen en in ’t stad beland”, vertelt Michael, afkomstig uit Wijnegem, maar opgegroeid in Limburg. “Eerst werkte ik bij Huwaert in de Wolstraat, waar ik ressorts draaide. Later werd ik een hippie, halve landloper en kraker avant la lettre.”

Algauw stak zijn commerciël­e talent en oog voor mooie dingen de kop op: “In leegstaand­e huizen en containers vond ik spulletjes die ik verkocht aan antiquairs en zo ben ik in het beroep gerold.”

Amper 21 jaar oud opende hij zijn eerste zaak in de Leeuwenstr­aat, aan de Vrijdagmar­kt. Daarna verkaste hij naar de Kloosterst­raat. “Dat was een fiftieswin­kel – ik was gefascinee­rd door Expo ’58 en Belgische ontwerpers – maar die draaide eerlijk gezegd niet zo goed. Het concept vintage bestond toen nog niet: voor de meeste mensen was wat ik verkocht oude rommel. En toen was dat nog een gewone straat met bakkers en beenhouwer­s. Later zat ik onder meer in een hangar in de Indiëstraa­t, van waar ik meubels naar de Verenigde Staten exporteerd­e. Maar de Kloosterst­raat is toch altijd mijn uitvalsbas­is geweest. Eigenlijk kan ik hier

Michael Marcy

niet echt weg – ik kom altijd terug.”

“Er zijn hier nu minder antiekwink­els dan vroeger. Het heeft lang geduurd, maar de jeugd heeft eindelijk oog gekregen voor design. En het moet strak zijn: ze willen geen enorme cactus of een plastic zetel in hun loft, maar een kubus van Le Corbusier. Maar volgens Google blijft de Kloosterst­raat dé plek in Antwerpen voor antiek en design en hier passeert de hele wereld, van Amerikanen tot Chinezen.”

Wat verder baat zijn echtgenote café Take 5 Minutes In Paris uit. Michael verzorgde natuurlijk het interieur, veelal afkomstig uit een depot van cinemabaro­n Georges Heylen. De glazen rekken achter de toog maakten dan weer ooit deel uit van de vloer van een danszaal.

Daarnaast heeft hij in een voormalig theater in de Sint-Jozefstraa­t een atelier waar hij meubels restaureer­t. “Het is ook een privéshowr­oom met mijn collectie pop-artmeubele­n. Maar misschien hou ik binnenkort wel eens een opendeurda­g. Verder organiseer ik volgend jaar in designmuse­um ADAM, aan het Atomium in Brussel, een tentoonste­lling rond ontwerper Alfred Hendrickx.”

Een schoon geheel

Hij heeft zijn hart verloren aan zijn nieuwe galerie. “Dit hoekpand wilde ik al jaren huren. Het zijn sociale woningen, maar ontworpen door een prima architect. Het past uitstekend bij mijn mooiste stukken. Kijk maar eens naar die unieke lamp van Willy Van der Meeren. Dat is toch een schoon geheel?”

Michael is officieel met pensioen, maar duidelijk nog niet van plan om de designhand­doek in de ring te gooien: “De jaren beginnen stilaan te wegen, dus uitbollen is onvermijde­lijk, maar thuis zitten? Nee, dat is geen optie. Wat er nu is, heb ik mijn hele leven lang opgebouwd. Daar valt niks meer aan te doen.”

‘‘De jeugd heeft eindelijk oog voor design gekregen. En het moet strak zijn: ze willen geen enorme cactus of een plastic zetel in hun loft.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De nieuwe winkel.
FOTO JAN VAN DER PERRE De nieuwe winkel.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Michael Marcy (65).
FOTO JAN VAN DER PERRE Michael Marcy (65).
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium