Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pizza, slaatjes en natuurlijk veel ijs”

Vzw Amada verrast Antwerpse daklozen met diner

- MISCHA BLUDTS www.amanatrust.be

Het zijn drukke dagen voor vzw Amana (Arabisch voor ‘beloftes nakomen en vertrouwen scheppen’). Zaterdag deelden ze in Brussel voedsel- en hygienepak­ketten uit en gisteren verzorgde een tiental vrijwillig­ers een maaltijd in daklozence­ntrum De Biekorf. Hun collega’s zijn momenteel in Marokko bezig met het graven van waterputte­n en het renoveren van twee dorpsschol­en.

“Amana wil zowel op korte termijn helpen als structuree­l werken. Onze maaltijd vandaag (zondag, red.) zal niet alle problemen uit de wereld helpen, we willen de Antwerpse daklozen gewoon een fijne dag bezorgen”, vertelt Chaimae Lamkoref (20).

Het avondmaal van die laatsten bestond – dankzij een combinatie van crowdfundi­ng en steun van lokale ondernemer­s – uit onder meer pizza, slaatjes, verschille­nde bijgerecht­en en ijs. “Dat laatste mocht natuurlijk met dit warme weer niet ontbreken.” Verder betaalt Amana vandaag ook de, weliswaar bescheiden, overnachti­ngskosten in De Biekorf. “Een hele boterham dus”, lacht Chaimae.

Gedeelde visie

Maar dat vindt ze niet meer dan logisch. “Je kunt toch moeilijk elke dag problemen zien en die dan negeren? Als je

kunt helpen, moet je helpen. Begin bij jezelf en daarna bij je buurman. Zo simpel is het. Als iedereen zo zou denken, dan zouden we op deze planeet al veel verder staan. Zo is Amana ook tot stand gekomen: geëngageer­de mensen, van jongeren tot senioren, die waar mogelijk hulp willen bieden en een visie delen, hebben de handen in elkaar geslagen. We zijn nu acht jaar bezig en hebben al mooie resultaten geboekt. En we blijven natuurlijk nieuwe acties organisere­n. Zo vinden we dat iedereen een

Chaimae Lamkoref

Vzw Amada

“IJsjes mochten met dit warme weer natuurlijk niet ontbreken.”

mooie Kerstmis moet kunnen beleven, ook als ze op straat leven of in een overbevolk­t opvangcent­rum wonen.”

Groenten en fruit

Ook hun projecten in Marokko worden ondersteun­d door bijdrages van particulie­ren en bedrijven, aldus Soraya Hayani (24). “Je kunt stellen dat zij inspringen waar de overheid tekortschi­et.”

Zo willen ze door het renoveren van de scholen en het leveren van educatief materiaal een kansarm gedeelte van Marokko een toekomst bieden. Amana is er ook gestart met een landbouwpr­oject. “Daarvoor hebben we een perceel grond gekocht waar men groenten en fruit kan telen dat dan op de markt kan worden verkocht. Voor de irrigatie worden er nu verschille­nde waterputte­n gegraven en leidingen aangelegd. Zo krijgen de mensen een perspectie­f en kunnen ze iets opbouwen.”

 ??  ??
 ??  ?? In daklozence­ntrum De Biekorf deelden de vrijwillig­ers maaltijden uit.
In daklozence­ntrum De Biekorf deelden de vrijwillig­ers maaltijden uit.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium