Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Positief voetbal, maar té kwetsbaar

Vincent Kompany vraagt om tiki-taka van paars-wit een kans te geven

- Hamburg Anderlecht MICHAËL VAN DAMME

Over zes dagen begint Vincent Kompany aan het seizoen met Anderlecht. De voorlaatst­e oefenmatch tegen zijn ex-club Hamburg (2-2) leerde dat hij er als speler klaar voor is, al legde hij te veel risico in zijn spel met een tegengoal tot gevolg. Als trainer heeft hij nog werk. Anderlecht had wel vaak de bal, maar kwam nauwelijks tot kansen. En het tiki-taka op de eigen helft houdt risico’s in.

Vincent Kompany daagt de journalist­en in de mixed zone van het Volksparks­tadion uit.

Wat vinden jullie ervan? Hij zucht als die zeggen dat er positief werd gevoetbald, maar er weinig dreiging vanuit ging. Als er wordt gewezen op de soms risicovoll­e zucht naar balbezit. En dat op 28 juli al de eerste match met inzet wordt gespeeld, thuis tegen KV Oostende. “Dat kan me niet schelen. We hebben de hele wedstrijd tegen Hamburg de bal gehad en veel mooi voetbal laten zien. Kijk naar de ploegsamen­stellingen van de laatste vier, vijf weken. Toch zijn we tegen sterke ploegen als Ajax competitie­f geweest. We zijn met een ploeg van duiveltjes gaan voetballen op bezoek bij het beste AZ. Ik hoop gewoon dat iedereen dit soort voetbal een kans geeft. Jullie geven in jullie evaluaties aan wat er nog ontbreekt, maar dat zie ik ook. Ik heb het dan niet over personeel. Alleen is het niets wat ik niet heb voorzien op mijn traject.”

Vincent Kompany heeft geen spatje twijfel bij het installere­n van zijn filosofie bij Anderlecht. Hij doet dat compromisl­oos. De Anderlecht-spelers besteedden het gros van de opwarming aan een oefening op balbezit op de kleine ruimte en zodra de voorlaatst­e oefenmatch van Anderlecht op gang gefloten werd, gingen de troepen van Kompany aan het tikken. Op de eigen helft. In onze 13-jarige carrière nooit gezien van een Belgische ploeg.

“Het maakt niet uit in welk domein je actief bent – voetbal, business of eender wat –, je hebt een visie of je hebt geen visie. En als je een visie hebt, dan moet je met de consequent­ies ervan kunnen omgaan”, aldus Kompany.

De twee debutanten Samir Nasri en Philippe Sandler passen perfect in het planKompan­y. Alle twee met lef en sterk aan de bal. Opvallend: Kums mocht pas na 77 minuten invallen, al gaf Kompany aan dat zijn basiself voor Oostende nog niet in zijn hoofd zit. Dinsdag volgt nog een oefenmatch tegen PAOK. Kompany experiment­eerde met Zulj als nummer zes. Dat ging absoluut niet slecht.

Voor rust had Anderlecht één kans, een trap in de zestien van Saelemaeke­rs op de vuisten van de doelman. Pas na rust zorgden Gerkens en Hadj voor meer diepgang. Na 46 minuten stond het 2-0, maar Anderlecht toonde veerkracht en wist gelijk te spelen. Gerkens maakte de aansluitin­gstreffer. De 2-2 kwam er na een roekeloze pass achteruit met een strik rond van invaller Moritz. Colassin profiteerd­e. “Ik weet dat we op de goede weg zitten. Wat jullie zien, is helemaal normaal. We hebben een positiespe­l, proberen de bal te bewegen en goeie posities te vinden. Dan is het logisch dat het in de laatste fase wat verkrampt. Ik heb de ploeg op voorhand gewaarschu­wd. Om onze manier van spelen te ontwikkele­n, moeten we focussen op de opbouw en het balbezit. En dat neemt dan wat creativite­it weg in de laatste zestien meter. Maar naarmate we bijsturen, zullen ze in staat zijn om voor doel te komen, kansen te hebben en meer te scoren. Op dit moment zeg ik chapeau aan deze jonge ploeg. Qua spelfiloso­fie zitten we op schema en eigenlijk zitten we in het algemeen zelfs voor op schema. Het is gewoon een kwestie van finetunen. We hebben nog wat werk, maar dat wist ik.”

 ?? FOTO HOTO NEWS ?? Kompany passeert Hunt.
FOTO HOTO NEWS Kompany passeert Hunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium