Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu al ¡Hala Hazard!

RODE DUIVEL DEBUTEERT MET NEDERLAAG MAAR IS LICHTPUNT

- Van onze redacteur in Houston

Houston zit voor eeuwig in Edens hart en hoofd. 60.000 man – als we de organisati­e mogen geloven – was er gisteren getuige van zijn debuut voor Real Madrid. De Koninklijk­e verloor dan wel tegen Bayern München, hijzelf overtuigde het publiek met een prima prestatie.

Rugnummer 50

Hazard verraste door met het rugnummer 50 te debuteren – een knipoog naar de maanlandin­g van Apollo 11, dag op dag 50 jaar geleden. Het wordt uiteraard niet zijn definitiev­e nummer, want in de Primera Division mogen A-kernspeler­s maar tot 25 gaan. Het leek 23 te worden voor Hazard, omdat 7 nog van Mariano is, maar dat droeg Mendy tegen Bayern. Nu de 11 van Bale vrijkomt (zie inzet), is dat ook weer een optie. Het blijft dus nog eventjes een mysterie, wat de shirtverko­op niet ten goede komt.

Alleen Ramos populairde­r

111 seconden duurde het vooraleer Hazard zijn eerste bal raakte, maar hij werd meteen toegejuich­t door de duizenden fans van Real. Telkens hij zich op gang trok, leefden ze weer wat op. Alleen als aanvoerder Ramos op het grote scherm te zien was, werd er harder gegild – James Harden niet meegereken­d. Toen de bebaarde basketter van de Houston Rockets in beeld kwam, ging het dak er bijna af. Na de match kwam hij aan de kleedkamer nog even de spelers van Real groeten.

Meeste balcontact­en

Van alle offensieve spelers – Bayern incluis – was Hazard het vaakst aan de bal: 33 keer, goed voor 105 baltoetsen in totaal. Op zijn passing was weinig aan te merken – van zijn 25 passes kwamen er 22 aan – en hij was zowat de enige bij Real die actie ondernam. Met een hakje of een korte dribbel was hij zijn tegenstand­er geregeld te snel/slim af. Een assist of een goal zat er niet in. Eén keer was hij te onbaatzuch­tig en legde hij nog opzij in plaats van zelf te trappen, één keer kwam hij naar binnen en schoot hij overhoeks, maar bokste Neuer de bal weg.

Klik met Benzema

Vlak voor de aftrap zocht Hazard nog even Benzema op, voor een laatste richtlijn of peptalk. De twee kunnen het goed met elkaar vinden – taal verbindt – en vonden elkaar ook vlot op het veld. Weinig spitsen die de ruimte zo goed zien als Benzema en daar maakte Hazard gretig gebruik van, door hem een paar keer diep te sturen. De intussen 31-jarige Fransman wordt dit seizoen zijn vaste aanspeelpu­nt, tenzij de tien jaar jongere Jovic zich in de gratie van Zidane speelt. De Serviër viel aan de rust in, maar kwam niet in het stuk voor.

Opletten met Marcelo

Zidane koos voor rust al voor zijn type-elf en dus stond Marcelo in Hazards rug. Veel samenspel tussen de Braziliaan­se back en de Belgische winger zagen we nog niet. Wel probeerde Bayern de pijnpunten van die offensieve linkerflan­k al bloot te leggen. Hazard verwaarloo­sde zijn verdedigen­de taken allerminst, maar zal het hele seizoen bij de les moeten zijn. Van zodra Casemiro terug is uit vakantie, is er wel weer een defensieve buffer die bijspringt, maar of het zal volstaan? Het trage middenveld werd bijwijlen weer overlopen – geen wonder dat Zidane graag Pogba erbij wil.

Zwerven mag

Hazard speelde op zijn vertrouwde linkerflan­k – niet tegen Pavard, wel tegen Kimmich –, maar dook geregeld centraal op en bevond zich sporadisch op rechts. Echt opvallend kunnen we het niet noemen, want uiteraard mag hij zwerven van Zidane. Dat mocht en deed hij bij Chelsea ook. In dit geval was het Isco die indien nodig zijn positie overnam. Geen probleem, want de Spanjaard speelde al vaak genoeg vanaf links. Ook Marcelo kwam al eens wat hoger staan wanneer Hazard zijn flank had verlaten.

Vervangers te bleu

Na rust werd duidelijk dat Hazard het rijk voor zich alleen heeft. De 19-jarige Vinicius loste hem af op links, maar weet dat hij zich zal moeten focussen op de rechterfla­nk. In het B-team van Real, dat fel afzag, kwam hij er niet aan te pas. Ook zijn Braziliaan­se landgenoot Rodrygo – nog een jaar jonger – is van nature een linkerwing­er, maar kreeg een centrale rol achter de spits. Ook hij heeft bakken talent – getuige zijn knappe vrijeschop­goal –, maar Hazard het vuur aan de schenen leggen, zit er nog niet in.

 ?? FOTO USA TODAY SPORTS ??
FOTO USA TODAY SPORTS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium