Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hugo (82) zoekt verhalen voor boek over geschieden­is van Hove

Historicus zet 750-jarig bestaan gemeente in de verf

- MARC DE SWERT

In 2022 zal de gemeente Hove 750 jaar bestaan. Om die verjaardag extra in de verf te zetten, vroeg het gemeentebe­stuur aan auteur Hugo Peerlinck om een boek samen te stellen over de rijke geschieden­is van de gemeente.

Het CV van de 82-jarige Hugo Peerlinck oogt indrukwekk­end. Licentiaat in de rechten, geschieden­is en toegepaste economisch­e wetenschap­pen. Als auteur verdiende hij eerder zijn strepen met onder meer een boek over de Belgische vrijwillig­ers tijdens de Korea-oorlog in de jaren vijftig. Intussen werkt hij al een tijdje aan een boek over de geschieden­is van Hove.

“Ik ging graag in op de vraag van het gemeentebe­stuur om dat boek te schrijven, maar het is wel een titanenwer­k. Trouwens, in dit geval wil ik mezelf geen schrijver noemen, eerder een samenstell­er. Ik doe dit ook volledig op vrijwillig­e basis.”

Hugo noemt het boek zelf een lees- en fotoboek. “Het wordt zeker geen saaie opsomming van alle gebeurteni­ssen van de voorbije 750 jaar. Ik werk eerder met thema’s zoals de gemeentehu­izen, kerken, de spoorweg, bekende inwoners en de politiek komt ook

Hulp welkom

Sinds bijna een jaar is Hugo geregeld te vinden op allerhande plaatsen waar hij nuttige info denkt te vinden. “Het opzoekwerk gaat soms traag en niet alle archieven werden even zorgvuldig bijgehoude­n. Ik vind bijvoorbee­ld amper nog verslagen van gemeentera­den, zelfs niet vanuit de periode dat die al wel gearchivee­rd werden.”

Hugo doet dus een oproep aan iedereen die hem nuttige info kan bezorgen over de geschieden­is van het dorp. “Niet alleen documenten, ook foto’s en oude postkaarte­n zijn zeker welkom. Uiteraard zullen die met zorg behandeld worden. Het wordt een uniek boek en Hove verdient dat, maar met wat extra input van de mensen die Hove in hun hart dragen, wordt het pas echt een waardevol naslagwerk. Hove is na 750 jaar absoluut een mooi boek waard”, besluit Hugo.

Als alles volgens plan verloopt, zal het boek in voorverkoo­p aangeboden worden vanaf juni 2021.

Wie Hugo wil helpen, kan dat via mdeswert@gmail.com

Hugo Peerlinck Historicus en schrijver “Het boek wordt zeker geen saaie opsomming van wat er de voorbije 750 jaar gebeurde.”

 ??  ?? aan bod.”
De Wauwstraat in Hove in vroegere tijden.
aan bod.” De Wauwstraat in Hove in vroegere tijden.
 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Hugo Peerlinck voor het gemeentehu­is van Hove.
FOTO MARC DE SWERT Hugo Peerlinck voor het gemeentehu­is van Hove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium