Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drank? Nee, ze willen ijsblokjes”

Tomorrowla­nd-bezoekers overspoele­n dorpscentr­um en lokale winkels

- JEF WIJCKMANS

Het eerste weekend van Tomorrowla­nd zit erop. Bewoners in het anders vrij rustige centrum van Reet kennen ondertusse­n de jaarlijkse ongewone drukte aan hun voordeur. Opvallend is dat niet alleen de plaatselij­ke handelaars, maar ook zij ervan genieten.

Tomorrowla­nd mag dan wel in buurgemeen­te Boom plaatsvind­en, de dag voor het festival en vooral de drie voormiddag­en vooraf wordt het dorpscentr­um in Reet (Rumst) overspoeld door bezoekers uit de hele wereld die er voor sightseein­g op uittrekken.

De grootste parkings en campings van Dreamville en Tomorrowla­nd liggen in de buurgemeen­te Reet, tussen de Rumstseen de Kerremanss­traat. De organisato­ren van het festival doen er alles aan om de bezoekers op hun terreinen te houden.

Ideale aanloop

De tienduizen­den bezoekers kunnen ter plaatsen alles vinden wat hun hartje begeert, maar toch kiezen velen ervoor om ook een stapje buiten de terreinen te zetten. Plaatselij­ke handelaars, zelfstandi­gen en cafés halen daarom tijdens de twee weekends een hele hoop extra voorraad in huis.

Joris De Man uit Aalst is een van de Tomorrowla­nd-bezoekers die buiten de campingzon­e naar het Reetse dorpscentr­um trekken. “Ik kom al enkele jaren naar het festival. We spreken dan met de vrienden uit onze stad steevast af in café Belle Vue in Reet. We kennen er ondertusse­n de uitbater en enkele plaatselij­ke stamgasten. Het is voor ons de ideale aanloop naar het dansfeest.”

Daar waar anders nooit een andere taal dan Nederlands te horen is of te lezen valt, lijkt in de Tomorrowla­nd-periode plots iedereen in het dorp wel meertalig. Op grote borden die een jaar lang op zolder worden opgeslagen, wordt de koopwaar in het Engels en vaak ook in andere talen gepropagee­rd.

“Er wordt vooral drank verkocht”, zegt Guus Van Zon, zaakvoerde­r van de zomerbar Bokaal in Terhagen. “Veel klanten zijn buurtbewon­ers die van een pintje en de drukte komen genieten. Festivalga­ngers zijn vooral geïnteress­eerd in ijsblokjes. Na één dag zijn we op die manier al 50 kilo kwijtgeraa­kt.”

Elders gaat het vooral om croque monsieurs en spaghetti. Tegen 13.30u is de drukte elke dag voorbij en maakt ze plaats voor dreunende basbeats die de meeste omwonenden er voor lief bijnemen.

Joris De Man uit Aalst Tomorrowla­nd-bezoeker “Elke keer als ik met mijn vrienden naar Tomorrowla­nd ga, spreken we af in café Belle Vue in Reet.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Festivalga­ngers uit Denemarken doen hun boodschapp­en in de Reetse Carrefour.
FOTO JEF WIJCKMANS Festivalga­ngers uit Denemarken doen hun boodschapp­en in de Reetse Carrefour.
 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Op de stand bij Guus Van Zon in de Rumstsestr­aat wordt drank verkocht, en véél ijsblokjes.
FOTO JEF WIJCKMANS Op de stand bij Guus Van Zon in de Rumstsestr­aat wordt drank verkocht, en véél ijsblokjes.
 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Koffie, frisdrank en een versterken­de hap lokken festivalga­ngers in de Molenstraa­t.
FOTO JEF WIJCKMANS Koffie, frisdrank en een versterken­de hap lokken festivalga­ngers in de Molenstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium