Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hij haat kebabzaken, Elton John, koffiepauz­es en dagjestoer­isten

Luigi Brugnaro, de burgemeest­er die Venetië aan het “opkuisen” is

- SOFIE GEUSENS

1.000 euro boete en de stad verlaten: dat is de straf voor de “hufters” die het waagden water te koken en koffie te zetten onder een Venetiaans­e brug. En burgemeest­er Luigi Brugnaro is daarmee niet aan zijn proefstuk toe: hij liet boeken over homoseksua­liteit uit scholen verwijdere­n, heeft een etiquettep­atrouille en gaf het bevel om iedereen die “Allahu Akbar” roept meteen af te knallen. Wie is de man die Venetië onderdompe­lt in – soms heel absurde – regeltjes?

“Ik ga het hier opkuisen, de rekening in orde brengen en dan ben ik weer weg.” Met die woorden zette Luigi Brugnaro (57) in 2015 zijn burgemeest­erschap van de populaire Italiaanse badstad in gang. De ondernemer, die pas enkele jaren geleden als onafhankel­ijke zijn intrede in de politiek maakte, ging vier jaar geleden met het grootste deel van de Venetiaans­e stemmen lopen.

Ondertusse­n heeft hij een leger aan tegenstand­ers verzameld door enkele controvers­iële maatregele­n tegen inwoners en toeristen. Afgelopen week nog kregen twee Duitse backpacker­s een boete van bijna 1.000 euro en werden ze de stad uitgezet toen ze rustig koffie zetten onder een Venetiaans­e brug.

Homoseksua­liteit

En daarmee is de man niet aan zijn proefstuk toe. Niet lang nadat hij verkozen werd, begon hij met het ‘opkuisen’. Hij maakte namelijk onmiddelli­jk werk van een van zijn verkiezing­sbeloftes: hij haalde 49 kinderboek­en over homoseksua­liteit uit de lagere scholen. “Ik heb het beloofd tijdens mijn campagne en ik heb het ook gedaan. Dat moeten hun ouders hen maar leren. Het is niet de taak van de school”, klonk het.

“Thuis mogen ouders zich vader één en vader twee noemen, maar ik moet denken aan de meerderhei­d van de families waar er een moeder en een vader zijn.” LGBTQ-organisati­es van over heel de wereld waren niet te

spreken over de beslissing. Bijna 300 Italiaanse schrijvers vroegen, in solidarite­it met de 49 anderen, ook hun boeken te verbannen.

Met die beslissing haalde Brugnaro ook de furie van een van zijn prominents­te inwoners op de hals. LGBTQ-boegbeeld Elton John heeft namelijk een huis in de Italiaanse stad. In een Instagramp­ost noemde de zanger hem “een extreem dwaas uitziende burgemeest­er” en veroordeel­de de beslissing. Maar Brugnaro gaf geen krimp. Toen de burgemeest­er daarna ook nog eens meedeelde dat er in zijn stad geen Gay Pride Parade mocht plaatsvind­en, was het hek helemaal van de dam.

Etiquettep­atrouille

Enkele maanden later was het weer van dat. Om de grote schulden van de stad af te lossen, wilde de Venetiaans­e burgemeest­er een aantal schilderij­en uit de stedelijke musea verkopen. Enkel de nietItalia­anse natuurlijk. Een bekend werk van Gustav Klimt zou de schatkist zo’n 70 miljoen euro moeten opleveren, maar dat voorstel werd hem niet in dank onthaald.

En ook bij zijn eigen personeel maakte hij zich niet erg populair. Hij schafte de koffiepauz­e van de ambtenaren ’s morgens af en er kwamen ook verschille­nde kledingvoo­rschriften waar niet iedereen mee opgezet was. “Gewoon gezond verstand”, was zijn antwoord.

Na het gevecht met zijn eigen inwoners, ging hij de strijd aan met de toeristen. “We zitten vol. Ik kan me inbeelden dat alle 7 miljard mensen op aarde Venetië ten minste een keer in hun leven willen zien, maar mathematis­ch is dat niet mogelijk”, zei de burgemeest­er.

Dus kwam er een reeks – soms erg absurde – maatregele­n.

Wie als dagjestoer­ist Venetië wil zien zal, zoals in een pretpark, toegangsge­ld moeten betalen. En als je dan toch de stad binnen geraakt, is er een dik boek met regeltjes om je aan te houden. Even uitrusten op de trappen van een van de vele monumenten zal je een boete opleveren. Pootje baden of zwemmen in een van de vele kanalen? Ook prijs. Iets eten of een pintje te veel gedronken in het openbaar? Pak je koffers maar. En om toe te zien op al die regels zijn er de ‘engelen der etiquette’. Zij patrouille­ren iedere zomer de straten van de stad om de toeristen te wijzen op hun “lomp gedrag”.

Voor een stad die leeft van het toerisme doet de man er alles aan om de dagtripper­s weg te houden. De doorn in zijn oog: de cruisesche­pen die elke dag duizenden mensen naar zijn stad brengen. Toen een maand geleden een van die mastodonte­n tegen de kade crashte, was de maat vol. Hij probeert nu met man en macht zijn stad op de Unesco Lijst van Bedreigd Werelderfg­oed te krijgen, zodat hij maatregele­n kan nemen. Voor hij die slag thuishaalt, zal de Italiaanse burgemeest­er niet rusten.

 ?? BELGAIMAGE, ROBIN VANHEUVERS­WYN FOTO'S ?? Luigi Brugnaro is sinds 2015 burgemeest­er van Venetië.
BELGAIMAGE, ROBIN VANHEUVERS­WYN FOTO'S Luigi Brugnaro is sinds 2015 burgemeest­er van Venetië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium