Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen lusten geen softijs meer

In twintig jaar tijd van 1.250 machines naar 200

-

Het einde van het ooit zo populaire softijs is nabij in België. Dat zegt producent en marktleide­r Carpigiani, die het aantal machines met 80% zag zakken. Op de zeedijk zien ze het succes ook wegsmelten.

In het buitenland werken de zachte en luchtige ijsjes op een hoorntje wel, maar de popularite­it heeft het absoluut dieptepunt bereikt. “We zijn in nog geen twintig jaar van 1.250 naar 200 machines gegaan”, zegt Stefan De Vroede van Carpigiani. “We dreigen volledig van de Belgische markt te verdwijnen.”

De oorzaak? Het bedenkelij­ke imago van het ijsje na slechte rapporten over bacteriële infecties en gebrekkige hygiëne. “Terwijl dat angstklima­at onterecht is”, zegt De Vroede. “De huidige

generatie softijsmac­hines voldoet volledig aan de hygiënever­eisten.” Winstbejag

“In de jaren negentig plaatsten mensen massaal zo’n machine voor hun deur in de blakende zon”, zegt Davy Vankeirsbi­lck (33) van De Crèmerie in Middelkerk­e. “Van de regels trokken ze zich niet veel aan. Alles uit winstbejag. Stilaan komt het vertrouwen terug. Maar het immense succes is weg.”

Frank Buylaert (61) van het ijssalon ‘t Zwart Schaap in SintIdesba­ld stopte er vijf jaar geleden mee. “Wie goed softijs wil verkopen, moet zijn machines onderhoude­n. Hier was het uiteindeli­jk de moeite niet meer. Alleen de toeristen uit Frankrijk willen het nog.”

Iets verderop in De Panne verkoopt De IJsbeer nog wel softijs. “De slechte verhalen hebben zeker een rol gespeeld, maar de concurrent­ie is ook groter geworden”, zegt Davy Plaetevoet (40). “Als kind had ik bij het schepijs de keuze uit vanille, chocolade, aardbei en pistache. Vandaag hebben we 32 smaken met daarbij smurfenijs, bubblegum, witte chocolade … Kinderen willen dat nu.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? De popularite­it van het softijsje smelt zienderoge­n.
FOTO SIMON MOUTON De popularite­it van het softijsje smelt zienderoge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium