Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frans feest, maar niet voor Romain Bardet

- JAN-PIETER DE VLIEGER

De Tour is een Frans feest, maar niet voor Romain Bardet (28). “Een nachtmerri­e”, noemde hij de zaterdagri­t naar de Tourmalet. Samen met zijn klassement verliest hij zijn statuut van grote Franse Tourhoop aan Thibaut Pinot en Julian Alaphilipp­e. De kopman van AG2R blijft eenzaam achter. “Ik voel me schuldig tegenover mijn ploegmaats.”

Romain Bardet was gisteren mee in de vlucht. Hij staat ondertusse­n zo ver in het klassement dat de andere teams hem die vrijheid geven. Zaterdag zakte hij er helemaal door in de rit naar de Tourmalet. Omringd door ploegmaats kwam hij compleet gedesillus­ioneerd binnen op de 66ste plaats, meer dan twintig minuten na ritwinnaar Thibaut Pinot. Sindsdien weet iedereen dat Bardet ook dit jaar de Tour niet zal winnen.

Bardet reed de voorbije twee weken van desillusie naar desillusie: eerst een vreselijke ploegentij­drit, dan een eerste jour sans op La Planche des Belles Filles. Hij verloor daar al één minuut en negen seconden op Geraint Thomas en kreeg letterlijk op de meet ook nog materiaalp­ech. Hoe hij zich over de lijn moest worstelen, het zag er lullig uit. Daarna volgde de rit naar Brioude, de plaats waar Bardet zijn jeugd doorbracht en waar zijn ouders nog altijd wonen. De doortocht was een attentie van Tourorgani­sator ASO, die bij uitbreidin­g het hele parcours dit jaar op zijn maat samensteld­e.

Brioude maakte zich op de Franse nationale feestdag op voor de blijde intrede van de verloren zoon: in de etalage van de lokale fietswinke­l stond het allerklein­ste koersfiets­je, met daarnaast in grote letters: Eerste fiets van Romain Bardet. Maar ook daar werd het een sof: Bardet viel een beetje amechtig aan uit de groep van de favorieten, zestien minuten achter de koplopers. Team Ineos haalde hem in geen tijd terug. Bardet en Ineos zijn geen vrienden. AG2R heeft Thomas vorig jaar aan

gevallen in de Dauphiné, net op het moment dat die lek reed. Best mogelijk dat Thomas en co er daarom op gebrand waren om het moment de gloire van Bardet te vergallen.

Jour de France

Na alle voorgaande ellende kwam de complete ineenstort­ing van Bardet op de Tourmalet zaterdag niet eens als een verrassing. Maar de kelk moest wel tot op de bodem leeg: de tragedie van Bardet viel samen met de triomf van ritwinnaar Thibaut Pinot en de wonderbaar­lijke gele trui van Julian Alaphilipp­e. Jour de France titelde de krant L’Equipe daags nadien op de voorpagina. Terwijl hun grote Tourhoop Bardet volgens ploegmaat Mikaël Cherel net “de slechtste dag ooit beleefde op de fiets”.

Bardet is in deze Tour tot antiheld verworden.

Bardet ontspoord kopte L’Equipe al na La Planche des Belles Filles. De RTBf stelde op zijn website de weinig subtiele open vraag: Is Romain Bardet de meest overschatt­e Franse renner van de voorbije jaren? Dat slaat natuurlijk op niet veel, want Bardet werd in 2016 en 2017 respectiev­elijk tweede en derde in de Tour. Maar het tekent wel de sfeer die rond hem hangt.

Bardet sprak zaterdag niet met de pers, maar plaatste ’s avonds wel een mededeling op Instagram. “Het is een nachtmerri­e”, gaf hij daarin aan. “Ik voel me schuldig tegenover mijn ploegmaats. Ik rijd met elke pedaalslag achter de feiten aan.”

Une hombre vagabonde

De Instagram-post van zaterdag openbaarde veel over wie Bardet is. Hij is een intellectu­eel die houdt van boeken en wijn en zich graag uitdrukt in een Frans proza voor gevorderde­n. Hij omschreef zijn inzinking op de Tourmalet als “une hombre vagabonde”, een poëtische evocatie die zelfs de Franse collega’s voor ons niet onmiddelli­jk konden vertalen of uitleggen. Nog niet eens een schim van zichzelf of zoiets.

Waar geen twijfel over bestaat, is dat Bardet leeft voor zijn vak. Als jonge renner bij AG2R bekostigde hij zelf zijn hoogtestag­es in de Sierra Nevada. Volgens ploegmaat Oliver Naesen eet hij soms dagenlang “alleen hesp en Philadelph­ia”. Van Naesen zal je geen onvertogen woord horen over de arbeidseth­iek van Bardet. “Ik denk niet dat je meer voor je sport kan doen dan wat Romain doet. Misschien doet hij er gewoon te veel voor.”

Het contrast met Julian Alaphilipp­e is in ieder geval groot: de Franse gele trui is geen intellectu­eel, neemt het leven zoals het komt en is eigenlijk niet eens een ronderenne­r. “Natuurlijk steekt dat bij Bardet”, gaf een Franse collega gisteren aan.

De ontsnappin­g van Bardet in de rit van gisteren naar Foix – bedoeld op zich opnieuw te lanceren in deze Tour – liep ook met een sisser af. Bijgehaald door de favorieten eindigde hij – als une hombre vagabonde – op een anonieme achttiende plaats.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium