Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van vlees en bloed

-

Het klinkt ongetwijfe­ld gechargeer­d, maar in de grond van ons hart zijn we blij met de kleine nederlaag van Julian Alaphilipp­e, gisteren in de slotklim naar Prat d’Albis. En dat heeft niets met persoonlij­ke voorkeuren te maken. Alaphilipp­e is een van de meest attractiev­e renners van het peloton en vormt samen met Peter Sagan en, waarom niet, Wout van Aert het gezicht van het moderne wielrennen. Maar toch werden er de voorbije dagen al vanuit bepaalde hoeken insinuatie­s gemaakt bij de prestaties van Alaphilipp­e. Zo stelde Astanamana­ger Alexander Vinokourov zich openlijk vragen bij de prestaties van de Fransman. “Ik weet dat een gele trui vleugels geeft, maar ik wist niet dat je er ook echt mee kon vliegen”, aldus de Kazakse ploegleide­r. Alaphilipp­e lachte het weg, zoals hij alles weglacht. Temeer daar Alexander Vinokourov niet de juiste persoon is om iemands ethiek in vraag te stellen: gekochte zeges, dopinggebr­uik en bijhorende schorsing… Dan doe je er beter aan te zwijgen.

Deze nederlaag geeft de Fransman weer een menselijk gezicht en dat gebeurt geen seconde te vroeg. Een nieuwe demonstrat­ie had de scepsis bij de volgers alleen maar doen toenemen. Nog een gelukje voor Alaphilipp­e dat hij een Frans paspoort bezit. Het zorgde ervoor dat alvast de Franse pers zich geen vragen stelde bij de prestaties van hun chouchou. Mocht niet Alaphilipp­e, maar een renner met een truitje van Ineos met zulke prestaties hebben uitgepakt, de dopinginsi­nuaties zouden hem om de oren hebben gevlogen.

Hebben de sceptici een punt? Zij zullen alvast aanhalen dat Alaphilipp­e tot nu toe in een grote ronde niet verder geraakte dan een 33ste plaats. De believers zullen dan weer zeggen dat Alaphilipp­e zich nooit heeft geconcentr­eerd op een klassement. De nonbelieve­rs zullen zich afvragen hoe in tijden van ‘geperiodis­eerd presteren’, synoniem voor pieken, een renner erin slaagt om in januari (Argentinië), februari (Colombia), maart (Strade Bianche en Milaan - Sanremo), april (Waalse Pijl) en juni (Dauphiné) nu dus ook in juli grote zeges te boeken. De believers zullen beweren dat het hier wel om de beste renner van deze aardbol gaat, het nummer één van de wereld.

Het moment van zwakte dat Alaphilipp­e gisteren op weg naar Prat d’Albis toonde maakt van hem opnieuw een mens van vlees en bloed. Het zal de sceptici milder stemmen. Toch blijft het indrukwekk­end wat de Fransman doet. En als geel vleugels geeft, dan geldt dat ook voor de ploegmaats. Spurter Elia Viviani die een peloton aan een flink tempo ment op een col van eerste categorie, we hebben het nog maar weinig sprinters hem zien voordoen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium