Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Kampen onze festivals met een drugsprobl­eem?

-

Van jong tot oud

Niet de festivals, maar de hele maatschapp­ij kampt met een drugsprobl­eem, van jong tot oud, van ongeschool­d tot universita­ir, van arbeider tot CEO, van occasionel­e gebruiker tot zwaar verslaafde. En nog zijn er die drugs willen gedogen, alsof dat een oplossing voor het probleem is. Het is nu al een miljardenb­edrijf dat mee de wereldecon­omie aan het draaien houdt. Is het een probleem dat men wel wil oplossen?

WIM VAN ECHELPOEL, BLAASVELD

Aan de zijlijn

Het zijn allemaal grote mensen die weten of toch zouden moeten weten dat het niet goed is voor de gezondheid. Festivals mogen controlere­n zo veel ze willen, er zullen altijd mensen zijn die doorgaan met drugs zolang er veel geld mee te rapen valt. Zij die zo goed weten wat eraan gedaan moet worden: ga dan helpen of hou uw mond. Aan de zijlijn is het altijd gemakkelij­k.

JAN WAUTERS, BOOM

Gratis testers

Ik zou op zulke evenemente­n testers voor drugs gratis uitdelen. Je weet toch dat er wordt gebruikt. Dan is het beter dat ze goede drugs gebruiken dan een pilletje waar van alles in kan zitten.

IVAN VANDER HEYDEN, DEURNE

Naïef

Een festival heeft geen bestaansre­cht als er geen drugs zijn. Hoe naïef is men te geloven dat er een drugsvrij festival bestaat?

PETER K., ANTWERPEN

Wereldwijd probleem

Niet onze festivals maar alle dancefesti­vals wereldwijd kampen met dit probleem. Google maar eens ‘death on dancefesti­val’: vorig jaar in Engeland, Australië, Nederland (Amsterdam Dance Event) ... Een huurder van mij is twee weken geleden overleden aan een overdosis. Het gebeurt dus elke dag. De drugsdoden zijn niet meer te tellen.

MIKE CLARK, ANTWERPEN

Gekmakende muziek

Het verwondert mij in het geheel niet: geen enkele normale mens kan die muziek (?) en de bijbehoren­de lichteffec­ten trotseren zonder gek te worden. En dan bieden drugs soelaas.

RUDY NIJS, BOECHOUT

Nultoleran­tie

Er is duidelijk een nultoleran­tie op Tomorrowla­nd. Word je betrapt? Dan ga je er meteen uit. Een festival of eender welke organisati­e kan preventief werken en duidelijk proberen te maken dat drugsgebru­ik niet oké is. Ze houdt haar ogen open, controleer­t en als er iets is, komt de politie er meteen bij. Een organisati­e mag niet de schuld krijgen van onverantwo­ordelijke mensen die drugs nemen. Je beslist zelf of je die rommel wil nemen of niet. Er zijn altijd mensen die binnen geraken met zaken als drugs, pepperspra­y ...

NELE STES, BOOM

Zo oud als de festivals

Het probleem van drugs stelt zich al langer dan vandaag en manifestee­rde zich al toen festivals nog in de kinderscho­enen ston- den. Hoe dapper de organisato­ren ook hun best doen om deze plaag te weren, het blijft knokken zonder enig resultaat.

EDDY WOLFS, TREMELO

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium