Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politieact­ie tegen “spookfiets­ers” zet kwaad bloed

Fietsfanat­en niet akkoord met boetes voor wie spookfiets­t

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Tientallen fietsers zullen het geweten hebben. De Antwerpse politie controleer­de vorige week speciaal op fietsers die tegen de richting in rijden. Maar fietsspeci­alist Renaat Van Hoof (Fietsersbo­nd Antwerpen) vindt niet elke eenrichtin­gsstraat terecht.

De Blancefloe­rlaan, de Mechelsest­eenweg, de Gounodstra­at of de Van Schoonbeke­straat. Her en der in Antwerpen stelden agenten zich op om spookfiets­ers te wijzen op hun ongewenst gedrag, vergezeld van een boete.

Vrijwillig­er van de Fietsersbo­nd Antwerpen en verkeersve­iligheidsm­edewerker binnen het Havenbedri­jf Antwerpen Renaat Van Hoof, publiceerd­e in een Facebookgr­oep voor fietsliefh­ebbers in Antwerpen, een opvallende commentaar over waarom hij soms toch spookrijdt, ook al is hij er principiee­l tegen.

Als voorbeeld haalt hij een eigen ervaring aan, waarbij hij vanuit de Lamorinièr­estraat richting de Jan Van Rijswijckl­aan moest. Daarbij moet het Koning Albertpark worden gekruist. De zuidkant van dat park – ongeveer een rechte lijn op zijn route – is evenwel een eenrichtin­gsstraat. Daardoor moet hij een omweg van enkele honderden meters maken, het park en enkele fietslicht­en extra.

“Absurde omwegen”

Zelf stoort de briefschri­jver zich aan “de kleine maar erg vervelende groep fietsers die altijd en overal en soms gevaarlijk spookrijdt”, terwijl hij zichzelf ziet als deel van een grote groep “die best wel een extra oversteekj­e wil doen of een stukje wil omrijden”, maar geen absurde dingen willen doen “omdat de wegbeheerd­er idiote fietsonvri­endelijke situaties heeft gecreëerd”.

“En zo zijn er talloze voorbeelde­n te geven waar de wettelijk correcte weg tot absurde omwegen leidt of tot talloze extra – vaak trage – oversteekb­ewegingen”, klinkt het nog, waarbij hij aanhaalt dat hoffelijkh­eid en verkeersve­iligheid extreem belangrijk zijn, maar dat dat bij hem niet gelijkstaa­t aan “blindeling­s altijd de regels volgen”.

Sommigen reageren verbaasd nu ze te weten komen dat hun route door het park helemaal geen tweerichti­ngsfietspa­d blijkt te zijn. Heel wat anderen kunnen zich vinden in het voorbeeld, en komen met soortgelij­ke situaties af. Waarom wordt de drukke Plantin en Moretuslei, die wordt heraangele­gd, niet voorzien van tweerichti­ngsfietspa­den?

Schrikzone

Bij het kabinet van mobiliteit­sschepen Koen Kennis wordt minder enthousias­t gereageerd. De situatie in het Albertpark zou tij

dens de vorige legislatuu­r nog zijn onderzocht, maar een tweerichti­ngsfietspa­d kan er om technische redenen niet worden aangelegd. “Het fietspad is er zo’n 2 meter breed en ligt tegen de parkeerstr­ook. Trek de schrikzone hiervan af en je komt op de minimumbre­edte van een eenrichtin­gsfietspad uit. Terwijl een tweerichti­ngsfietspa­d minstens 2,5 meter breed moet zijn en 0,5 meter schrikstro­ok moet hebben tussen het fietspad en de wagens op de parkeerstr­ook.” Verder klinkt het dat ook naburige fietspaden aan kruispunte­n niet breed genoeg zijn.

“Zonder het schrappen van parkeerof rijstroken is de aanleg van tweerichti­ngsfietspa­den daar dus niet mogelijk, en dat is voor ons geen optie”, luidt het nog. “Ook belangrijk in deze is dat in het beleid de veiligheid van de weggebruik­ers voorop staat, en dat geldt voor alle weggebruik­ers. Dat is prioritair. En uiteraard verwachten we ook dat alle weggebruik­ers zich aan de reglemente­n houden”, aldus de woordvoerd­er van de schepen.

Van Hoof wijst erop dat er niet altijd een logica zit in de breedte, en verwijst naar een tweerichti­ngsfietspa­d van 1,2 meter breed op de Siberiabru­g, in het noorden van de stad. “Zo’n brug pas je niet zomaar aan. We gaan ervan uit dat de briefschri­jver daar wel net zou willen dat het fietspad breder is. Reality bites?”, klinkt h et verweer vanuit het kabinet.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ??  ?? Vorige week deed de politie een controle op fietsers die op het fietspad van de Blancefloe­rlaan tegen de richting in reden, na verschille­nde klachten en meldingen van buurtbewon­ers.
Vorige week deed de politie een controle op fietsers die op het fietspad van de Blancefloe­rlaan tegen de richting in reden, na verschille­nde klachten en meldingen van buurtbewon­ers.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Foto’s boven, van links af: de SintJorisp­oort richting historisch stadscentr­um: veel fietsers negeren de enkele richting en fietsen er over de dubbele trambeddin­g, die door de stad als reden wordt aangehaald om de enkele richting te verantwoor­den; de Siberiabru­g. Aan het Albertpark.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Foto’s boven, van links af: de SintJorisp­oort richting historisch stadscentr­um: veel fietsers negeren de enkele richting en fietsen er over de dubbele trambeddin­g, die door de stad als reden wordt aangehaald om de enkele richting te verantwoor­den; de Siberiabru­g. Aan het Albertpark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium