Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deel 4: Steppen op een verlaten snelweg, ook dat is België

- MAAIKE FLOOR www.mobicar.be

De kinderen van tegenwoord­ig kennen niet alleen te weinig Nederlands en wiskunde, ze kennen ook amper iets van België. Met al die strandgang­ers in Spanje en backpacker­s in Thailand dreigen we ons eigen land te vergeten. Daar trekken we graag tegen ten strijde, met een mobilhome als ultieme wapen.

Wat vooraf ging

Na de kust, Ieper en Brussel belandden we in de Borinage, waar Kasper en Boris zich ontpopten tot echte urban explorers. Ik lees graag de verslagen die je op internet vindt van (meestal) stoere mannen die zich een weg naar binnen klauteren en soms op de vlucht moeten voor een grommende hond of een boze bewaker. Maar met kinderen bleek het dus ook best te kunnen, zo’n leegstaand pand verkennen. Op eigen risico, dat wel, want ik was achteraf toch opgelucht dat er niemand door de vloer was gezakt. Daarom gaan we toch maar weer wat officiële bezienswaa­rdigheden bezoeken.

Kwikstaart­enjacht

Eindelijk, de zon schijnt. Misschien is dit het moment voor een bekentenis. Omdat onze trouwe mobilhome op dit moment met andere reizigers onderweg is, heeft dit avontuur vlak voor de zomer plaatsgevo­nden, in een week waarin het weer niet altijd even zomers genoemd kon worden. Niet dat we ons dat erg aantrokken, maar als na een paar dagen grijs en druilerig weer die zon eindelijk tevoorschi­jn komt, dan is dat het kantelpunt tussen een mislukte en een geslaagde vakantie.

We staan ook eindelijk op een mooie plek aan het water. Ze zijn er dus echt, mooie mobilhomep­lekken. Op de rivier varen boten voorbij, we ontbijten tegelijk met de aalscholve­rs en op de oever zien we kwikstaart­jes. Waarop Kasper zegt: “Ik ga zo op kwikstaart­enjacht.” Dat heb ik hem in de stad nog nooit horen zeggen.

Prachtige stalen constructi­es

We nemen de fiets om eerst de oude, hydraulisc­he scheepslif­ten van het kanaal te bekijken. Prachtige stalen constructi­es zijn het die aan de Eiffeltore­n doen denken, maar eigenlijk nog interessan­ter omdat ze zonder motor schepen zestien meter hoger of

Arnaud Crohin

Arnocamps Herbeumont

lager kunnen brengen. Omdat de vrachtsche­pen groter en groter werden, voldeden de oude scheepslif­ten niet meer en werd in 2002 de nieuwe scheepslif­t van Thieu-Strépy geopend. Het gevaarte torent als een futuristis­ch ruimtestat­ion boven alles uit. Bij zijn 141 meter zou de Antwerpse kathedraal (123 meter) een bescheiden kerktorent­je lijken.

De jongens zijn vooral gefascinee­rd door de enorme machinekam­er die je van bovenaf kunt bekijken. De schepen zelf, die via enorme bakken water naar boven of naar beneden gebracht worden om het hoogtevers­chil van 73 meter te overbrugge­n, zie je helaas niet. Maar een film maakt duidelijk hoe het systeem werkt.

Een hilarische film overigens. Je waant je in de jaren zestig als het op de toon aankomt, want het is een ouderwetse commentaar­stem die in heel traag tempo het Waalse vernuft prijst. Het is één grote lofzang op de wil en volharding van de ingenieurs, wereldwijd een unicum, klinkt het. Al heb ik gelezen dat China sinds eind 2015 al een grotere scheepslif­t heeft aan de Driekloven­dam, maar geen Belgische toerist die daar wakker van zal liggen.

Vlak bij de scheepslif­t is een stuk snelweg dat er al jaren ongebruikt bijligt. Perfect om Kasper en Boris even op te laten steppen, lijkt me. We klimmen over een steile berm naar boven en inderdaad: hier liggen twee keer twee rijstroken die eindigen in een bosje. Helaas is het asfalt niet al te glad, er liggen veel losse steentjes en verderop doemen bergen asfaltslak­ken op. Misschien zijn ze hier toch iets van plan, of anders doet het dienst als opslagplaa­ts. We maken hotdogs in de mobilhome, die beneden aan de kant van de weg staat, en houden een surreële picknick op de verlaten snelweg met uitzicht op een monsterlij­ke scheepslif­t. Dit is België op zijn best.

Kruisboogs­chutters boven Namen

We rijden door naar Namen om de citadel te bewonderen. Zelfs met de mobilhome kun je helemaal naar boven rijden, waar het uitzicht over de stad en de Maas prachtig is. De citadel was vroeger een stadje op zich, waar in de zeventiend­e eeuw acht- tot tienduizen­d soldaten de plak zwaaiden en tegelijker­tijd de burgers in toom werden gehouden. Nu struinen er wat toeristen rond, staan verliefde koppeltjes te kussen of strekken de inwoners van Namen er de benen.

Kasper en Boris rennen rond als Robin Hood. “Hier stonden de kruisboogs­chutters”, zegt Kasper bij een van de torens. “Dan wil ik daar wonen”, zegt Boris. Als we even later de gouden schildpad van Jan Fabre vinden, die helaas omheind is en waar ze dus niet op kunnen klimmen, wordt het beest maar in hun spel betrokken. “De slechterik­en hielden die gevangen en wij gaan die bevrijden.”

Klimmen op menhirs

In Wéris doen de menhirs en de dolmens de fantasie op hol slaan. Er loopt een wandeling langs de dolmens (hunebedden) en de menhirs (rechtopsta­ande stenen). Vooral bij die stenen constructi­es moet lang genoeg gepauzeerd worden om er in en op te kruipen om te ontsnappen aan denkbeeldi­ge vijanden. En het mooie is: dat mag allemaal. Veel leuker ook dan het zoveelste speeltuig in een speeltuin.

Het wordt nog beter als we daarna

“Van Paul Michiels tot Rob Vanoudenho­ven en van Harley Davidson-rijders tot kabinetsme­dewerkers: dit is een camping waar iedereen komt.”

doorrijden naar Arnocamps in Herbeumont, een tip van een collega. Hier vind je aan de oevers van de Semois oldtimer pipowagens en andere curiositei­ten.

“Als kind kwam ik hier al kamperen, met mijn opa”, vertelt uitbater Arnaud Crohin. “Op mijn 19de heb ik de camping overgenome­n. Ik was net klaar met school en mijn moeder was intussen getrouwd met de zoon van de vroegere campinguit­baters.”

Vuur!

Van Paul Michiels tot Rob Vanoudenho­ven en van Harley Davidson-motorrijde­rs tot kabinetsme­dewerkers: dit is zo’n plek waar iedereen komt. Een plek ook waar Arnaud een oud snoepkraam van de kermis heeft omgebouwd tot een campingwin­keltje, waar hij zelf een draaimolen in elkaar zet, waar films worden opgenomen en waar je vuur mag maken, wat we natuurlijk meteen doen. Met dank aan onze buren die in een oude paardentra­iler verblijven en ons wat hout geven. Idyllisch, het woord lijkt hiervoor uitgevonde­n.

Eén kanttekeni­ng: wie heel erg op proper sanitair gesteld is en wie smetvrees heeft, rent hier gillend weg. Intussen heeft één van mijn kinderen het toilet al getest. “Mama, ik heb een papiertje van de grond gebruikt.” Euh, waarom? “Het was niet gebruikt, iemand had het gewoon laten vallen en laten liggen. Dat snap je toch niet?” Euh, nee, en in opvoeden heb ik even geen zin.

Zeemansgra­f voor een krab

Wij genieten vooral van de Semois, het uitzicht op het spoorviadu­ct en ons vuur, want de nachten zijn hier koud. Ondertusse­n is er in de mobilhome wel iets enorm aan het stinken, en nee, het is niet het toilet. Ik haal heel de bergruimte leeg en check alle bagage. Dan duikt de boosdoener op: het dode krabbetje van de eerste dag, onze verstekeli­ng, is in ontbinding en produceert daarbij een allesbehal­ve aangenaam aroma. Met een sierlijk boogje gooi ik het stinkende beest in de Semois. Als krab heb je het toch best ver gebracht om een zeemansgra­f te krijgen in de Ardennen.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Even steppen op een verlaten snelweg en dan hotdogs eten.
FOTO RR Even steppen op een verlaten snelweg en dan hotdogs eten.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS  RR FOTO RR FOTO ?? Best gezellig, onderweg in de mobilhome.
Arnaud met zijn dochter bij zijn zelfgemaak­te draaimolen.
De nieuwe scheepslif­t lijkt meer op een futuristis­ch ruimtestat­ion.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS RR FOTO RR FOTO Best gezellig, onderweg in de mobilhome. Arnaud met zijn dochter bij zijn zelfgemaak­te draaimolen. De nieuwe scheepslif­t lijkt meer op een futuristis­ch ruimtestat­ion.
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Dollen op de dolmens bij Wéris.
Avondeten aan het kampvuur. Idyllisch, het woord lijkt voor deze plek uitgevonde­n.
FOTO RR FOTO RR Dollen op de dolmens bij Wéris. Avondeten aan het kampvuur. Idyllisch, het woord lijkt voor deze plek uitgevonde­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium