Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Donderdag wordt heetste dag ooit, kans op alarmfase rood

Donderdag wordt met 37 graden en meer allicht heetste dag ooit, moet zelfs Frank Deboosere toegeven

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“We zijn lang voorzichti­g geweest met deze voorspelli­ng, maar de twee leidinggev­ende atmosferis­che modellen geven nu al enkele dagen dezelfde waarden aan, waardoor we een kat een kat moeten durven te noemen: donderdag wordt naar alle waarschijn­lijkheid de warmste dag ooit”, zegt weerman Frank Deboosere.

De eerste twee weken van juli waren dan wel aan de koele kant, deze week wordt er komaf gemaakt met die matige temperatur­en. “Het zit al enkele dagen in de pijplijn, maar stilaan kunnen we met zekerheid zeggen dat het donderdag met 37+ graden de warmste dag voor ons land zal worden sinds het begin van de waarneming­en in 1833”, zegt Deboosere. “Daarmee overtreffe­n we 27 juni 1947. Toen werd in Ukkel een temperatuu­r van 36,6 graden gemeten.”

In de Kempen wordt daar naar goede gewoonte nog een schepje bovenop gedaan. “Daar is het altijd iets warmer, omdat de zandgrond er sneller opwarmt dan de andere bodems in ons land. Zo konden we in Kleine Brogel een paar jaar geleden nog 38 graden meten. Donderdag bestaat de kans dat er in de Kempen een 39, lokaal zelfs een 40 graden uit de bus valt.”

Maar ook vandaag, woensdag en mogelijk vrijdag zullen de temperatur­en pieken. “Daarmee zitten we aan de tweede hittegolf dit jaar.” Ook vorig jaar kregen we te maken met twee hittegolve­n. En daar kunnen we maar beter aan wennen. “Want tegen 2050 zal gemiddeld genomen één jaar op de twee zomers kennen met maximumtem­peraturen van 35 graden”, zegt Deboosere.

Waarheen?

Zijn er dan plaatsen waar het toch iet of wat aangenaam toeven is? “Die zijn er heel zeker”, zegt Deboosere. “In gebouwen is het aan de noordkant altijd koeler dan aan de zuidkant. Dat lijkt misschien een idiote vaststelli­ng, maar deze week is het absoluut het overwegen waard om – als je slaapkamer aan de zuidkant gelegen is – voor een keer aan de noordzijde van je huis te gaan liggen. Je zal een stuk beter slapen.”

“Ook op kelderverd­iepingen is het altijd een stuk koeler. Al wil ik nu ook weer niet zeggen dat we met z’n allen moeten gaan samenhokke­n in parkeergar­ages”, lacht de weerman.

Kijken we dan iets ruimer dan alleen gebouwen, dan zijn het de bossen waar we best induiken. “Daar vind je zeker en vast verkoeling. Gisteren ben ik nog gaan wandelen en tot het laatste stukje asfalt voel je de warmte zinderen. Kom je dan het bos binnen, dan maakt dat meteen een enorm verschil”, zegt Deboosere. “Let wel op met roken, want met deze hitte is het risico op brand groot.”

Weg uit de Kempen

Ook de kust is gemiddeld gezien de plek in ons land waar we heen moeten om verkoeling te zoeken. “Al zal het daar over de koppen lopen zijn en bestaat de kans dat de zuidoosten­wind sterk genoeg zal zijn om dat verkoelend­e zeebriesje te counteren.”

De bergen dan maar? “Ga je naar Hoog-België, richting de Hoge Venen, dan geldt: hoe hoger, hoe koeler. Boven de 500 à 600 meter kan het toch 2 à 3 graden schelen.”

Waar we zeker niet heen moeten? “De Kempen. Daar wordt het zoals gezegd altijd een à twee graden warmer”, zegt Deboosere. “Maar ook steden zijn bronnen van warmte. Zij bestaan vooral uit asfalt en beton en houden de

warmte vast. ’s Nachts gaan ze die warmte verder uitstralen, waardoor het er tot 7 graden heter kan worden dan op het platteland.”

Frank Deboosere

Weerman VRT

‘‘Tegen 2050 zal één jaar op de twee zomers kennen met maxima van 35 graden.’’

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De kust is dé plek in ons land waar we heen moeten om verkoeling te zoeken. “Al zal het er over de koppen lopen zijn”, zegt Frank Deboosere. Zoals vorig jaar op 26 juli (foto).
FOTO EPA-EFE De kust is dé plek in ons land waar we heen moeten om verkoeling te zoeken. “Al zal het er over de koppen lopen zijn”, zegt Frank Deboosere. Zoals vorig jaar op 26 juli (foto).
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium