Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experts pleiten voor drugstests op festivals na drugsdode

Experts pleiten voor andere aanpak na drugsdode

-

Na de drugsdode op Tomorrowla­nd woedt het debat weer heviger dan ooit: hoe moet er met drugs worden omgegaan op een festival? “De preventie moet beter, want onze drugs zijn sterker dan in de rest van de wereld”, klinkt het bij experts. “Ik heb hen hier twee jaar geleden al voor gewaarschu­wd”, zegt Tom Decorte (UGent).

Ondanks de grote groep hulpverlen­ers, ambulances en mug-teams viel tijdens dit eerste Tomorrowla­ndweekend een dode te betreuren, na twee overlijden­s vorig jaar. Neuroloog Peter Vanacker van het UZA pleit voor meer maatregele­n, waaronder drugsteste­n op de wei, zodat bezoekers op z’n minst wéten wat ze innemen.

Hij verwijst naar festivals in het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar bezoekers testsetjes kunnen krijgen, zodat ze tenminste weten hoe sterk de drugs zijn die er worden verkocht. “Hoe verder je gaat, hoe minder buitenland­ers op de hoogte zijn van de sterkte van onze drugs”, zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat, verwijzend naar bijvoorbee­ld synthetisc­he drugs die onder meer in Limburg en de Noorderkem­pen worden geproducee­rd. “In een tiental jaar is de actieve stof in xtc verdriedub­beld. Neem je er dan eentje volledig in, dan riskeer je meteen een overdosis.”

Tytgat kan zich dus wel vinden in het testen van drugs, maar vindt dat de kosten bij de drugsgebru­iker moeten liggen. “Het kan niet dat de brave burgers tests voor illegale drugs zouden moeten betalen. Maar je hebt wel tests van enkele euro’s, die snel een vrij betrouwbar­e richting van de sterkte aangeven. En langs de andere kant zijn er natuurlijk ook wel de kosten verbonden aan overdosiss­en: van de hulpverlen­ers, van justitie, enzovoort.” De toxicoloog blijft pleiten voor nultoleran­tie vanuit de organisati­e, maar meent tegelijk dat drugsvrije festivals een utopie zijn.

“Gewaarschu­wd”

“Twee jaar geleden zijn we uitgenodig­d geweest door Tomorrowla­nd om te praten over hun drugsaanpa­k. Ook toen heb ik al gewaarschu­wd dat die te eenzijdig op repressie gericht is. Dit was te voorspelle­n”, zegt de Gentse criminoloo­g Tom Decorte. “Je moet ook aan harm reduction doen. Een festival is zoals een gevangenis, je krijgt dat nooit helemaal drugsvrij. Door de risico’s te gaan beperken, bijvoorbee­ld door te testen, voorkom je de grote ongelukken, de overdosiss­en, enzovoort. Als je in een veilige omgeving in gesprek gaat met de mensen, kan je hen beter waarschuwe­n.”

“Je kan de huidige aanpak op festivals trouwens ook inpassen in de algemene wind van het drugsbelei­d met de war on drugs. Incidenten zoals wat nu gebeurd is, doen me nog maar eens pleiten voor een drugsbelei­d gestoeld op wetenschap­pelijke evidentie.”

Dubbele boodschap

“Als je pilltestin­g toelaat, geef je een dubbele boodschap”, meent Tom Evenepoel van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “In Nederland, waar dat in de jaren negentig geregeld gebeurde, is men daarop teruggekee­rd. Het kan alleen als het doordacht gebeurt. Gebruikers moeten blijvend gewezen worden op de gevaren.”

“Een 18-jarige die voor het eerst naar een festival gaat moet je anders benaderen dan een 26-jarige die al jaren uitgaat. De banners met waarschuwi­ngen die overal uitgehange­n worden, zijn wel correct, maar te algemeen om drugs echt te ontraden. De festivalga­ngers moeten algemene én gepersonal­iseerde informatie krijgen. Wij zijn voorstande­r van de peer-topeer-aanpak, waarbij we vrijwillig­e festivalga­ngers inzetten om hun medefestiv­algangers aan te spreken en te informeren. Dat doen we nu al, maar het kan nog beter”, aldus Evenepoel.

Dat zoveel nationalit­eiten in Boom samenkomen, zorgt voor een extra moeilijkhe­id. In sommige landen is de politie zo repressief dat ook in België naar de hulpdienst­en stappen als een drempel wordt ervaren.

Aanpak ongewijzig­d

Voor het tweede weekend Tomorrowla­nd zullen er alleszins geen aanpassing­en worden doorgevoer­d, met het nultoleran­tiebeleid en dus zonder

pilltestin­g. “Enkel als daar een wettelijk kader voor gecreëerd wordt, kunnen we die piste gaan bekijken. Bovendien vinden wij zoiets dubbel: wij willen dat iedereen veilig is, maar tegelijk pleiten we liever voor nultoleran­tie”, zegt woordvoerd­er Debby Wilmsen. “Wij rekenen ook op het gezond verstand van onze festivalga­ngers. Bij elke stap: de tickets, de registrati­e, de reispakket­ten, het krantje... geven we de boodschap mee dat drugs niet getolereer­d worden op Tomorrowla­nd.”

 ??  ??
 ?? DBA FOTO FOTO BELGA ?? Drugshonde­n controlere­n festivalbe­zoekers aan de ingang van Tomorrowla­nd.
DBA FOTO FOTO BELGA Drugshonde­n controlere­n festivalbe­zoekers aan de ingang van Tomorrowla­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium