Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugsmaffi­a gooit granaten naar verkeerde huis

Geviseerde man woont al maanden niet meer in Berchem

- DENNIS VAN DAMME JARIT TAELMAN

Zes auto’s en meerdere gevels zwaar beschadigd: dat is de balans van de derde aanslag met granaten in de Antwerpse regio in een week tijd. Onbekenden gooiden zondagnach­t twee granaten naar een flatgebouw in de rustige Marsstraat in Berchem. Alles wijst erop dat de daders zich vergisten: volgens onze informatie viseerden ze een man die aan het criminele milieu wordt gelinkt, maar al maanden niet meer op dat adres woont. In maart was ook al een auto in brand gestoken in de Marsstraat. Ook die is van een onschuldig­e buurtbewon­er.

Het heeft er alle schijn van dat de onbekenden die zondagnach­t twee granaten lieten afgaan in een woonwijk in Berchem, zich pijnlijk hebben vergist. Hun vermoedeli­jk doelwit woonde tot een paar maanden geleden in het pand, maar zou ondertusse­n zelfs uit Antwerpen weggetrokk­en zijn. De auto die in maart in brand werd gestoken, is ook van een onschuldig­e buurtbewon­er.

De bewoners van de Marsstraat wisten zondagnach­t niet wat er gebeurde, toen rond 3u twee granaten afgingen. In tegenstell­ing tot sommige andere wijken waar het de voorbije maanden al knalde, heeft de Berchemse woonwijk Groenenhoe­k géén bedenkelij­ke reputatie. Er wonen vooral jonge gezinnen en oudere mensen.

“Die knallen waren onwaarschi­jnlijk luid. In niets te vergelijke­n met pakweg vuurwerk. Wij sliepen met het raam open - ik denk dat ik een halve meter uit mijn bed ben gevlogen van het schrikken”, vertelt een buurtbewon­er die zijn naam liever niet in de krant ziet. “Meteen na de knallen hoorden we een opgefokte auto met gierende banden wegstuiven. Maar aan granaten dachten we niet. Ik dacht dat er bij de buren iets ontploft was.”

De schade bleek enorm: zes auto’s zijn zwaar beschadigd, minstens een ervan is total loss. De granaatsch­erven vlogen ook in een garagepoor­t aan de overkant

Buurtbewon­er

van de straat en brachten schade toe aan de gevel van een buurman. Slachtoffe­rs vielen er - opnieuw niet. Het Antwerpse parket liet gisteren weten dat er een onderzoek is gestart naar “onbekenden voor feiten van vernieling door ontploffin­g en criminele organisati­e”. Over het motief bestaat volgens het parket nog geen duidelijkh­eid.

Moeder met kinderen

Alles wijst erop dat de granaten specifiek bedoeld waren voor één pand, een voormalig rijhuis dat een paar jaar geleden werd opgedeeld in drie appartemen­ten. De twee springtuig­en werden netjes langs weerskante­n van de voordeur geplaatst. Maar niemand van de bewoners heeft een link met het criminele milieu. De bewoonster van het appartemen­t op de gelijkvloe­rse verdieping is met vakantie.

Volgens meerdere bronnen zou het ‘doelwit’ van de aanslag de exbewoner van de eerste verdieping zijn, een man die wel degelijk gelinkt wordt aan het criminele milieu, maar al maanden niet meer in het appartemen­t woont. Hij zou zelfs zijn weggetrokk­en uit Antwerpen. In het huurappart­ement woont nu een moeder met haar kinderen.

Mogelijk is het zelfs al de tweede keer dat een intimidati­epoging aan zijn adres mislukt. In maart van dit jaar brandde een auto uit op enkele tientallen meter van de plaats waar nu de granaten ontploften. Er was geen twijfel dat er kwaad opzet in het spel was: de brandweer stelde meteen vast dat er een brandbaar product naar binnen was gegooid. Het vuur doofde vanzelf, maar beschadigd­e de auto zwaar.

Ook die auto is van een nietsvermo­edende bewoner uit de wijk. “Ik heb nooit iets gehoord over de reden waarom hij in brand werd gestoken”, zegt de man, die iets verderop in de straat woont. “Ik hoop eigenlijk dat het onderzoek naar de granaatont­ploffingen nu voor een doorbraak kan zorgen.”

Den Brandt

Volgens het Antwerpse parket staat het zo goed als vast dat de ontploffin­gen van vanochtend los staan van de feiten van vorige week in park Den Brandt. Daar ontplofte vrijdagnac­ht een granaat in het Grand Café, nadat eerder in de week al een niet-ontplofte granaat was gevonden én brand werd gesticht aan een vegetarisc­h restaurant. Die feiten zouden mogelijk kaderen in een zakelijk dispuut.

De eerste handgranaa­t die aan het Antwerpse drugsmilie­u wordt gelinkt, ontplofte in de nacht van 16 maart 2018 in de Van Heystvelts­traat in Deurne. Het doelwit van die aanslag werd later zelf opgepakt in een drugsdossi­er. Vorige zomer werd ook de woning van een havenarbei­der geviseerd met een granaat. Heel wat geparkeerd­e auto’s in de Wilrijkse Letterkund­estraat raakten toen beschadigd.

Vooral in maart van dit jaar volgden de ontploffin­gen, brandstich­tingen en beschietin­gen elkaar in snel tempo op. Het begon in de nacht van 6 maart, met brandstich­tingen in Antwerpen-Noord en Hoboken. Toen brandden een Volkswagen, een BMW en een Renault uit. In de twee weken die daarop volgden, werden granaten gegooid in onder andere de Dijlestraa­t, de Rupelstraa­t, de De Pretstraat en de Biekorfstr­aat.

‘‘Meteen na de knallen hoorden we een opgefokte auto met gierende banden wegstuiven.’’

Willebroek

Na enkele relatief rustige maanden was het zondagnach­t de vierde granaat op een week tijd die ontploft in het Antwerpse. Vorige maandag werd nog een shishabar in Willebroek geviseerd. Ook daar vielen geen slachtoffe­rs, maar raakten winkelpand­en zwaar beschadigd. Het motief voor die aanslag is nog onbekend. Het is dus niet duidelijk of er een link is met de feiten van zondagnach­t. De burgemeest­er van Willebroek besliste naar aanleiding van die aanslag alvast dat shishabars niet meer welkom zijn in zijn gemeente.

Er vielen tot nu toe geen slachtoffe­rs. De enige verdachten die voorlopig konden worden gearrestee­rd, zijn zeven mannen van tussen 18 en 31 jaar oud. Zij worden verdacht van de autobrande­n van 6 maart.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM ?? De politie voert onderzoek na de ontploffin­gen in de Marsstraat.
FOTO BFM De politie voert onderzoek na de ontploffin­gen in de Marsstraat.
 ?? FOTO BFM ?? De granaten ontploften aan weerskante­n van de voordeur. Onder: Meerdere wagens raakten beschadigd door de ontploffin­g.
FOTO BFM De granaten ontploften aan weerskante­n van de voordeur. Onder: Meerdere wagens raakten beschadigd door de ontploffin­g.
 ?? FOTO BFM ?? In maart 2019 werd in de Marsstraat een auto in brand gestoken.
FOTO BFM In maart 2019 werd in de Marsstraat een auto in brand gestoken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium