Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer werknemers krijgen deel van de winst

Aantal ondernemin­gen dat premie toekent in jaar tijd verdubbeld door fiscale gunstregel­ing

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal werkgevers dat zijn personeel laat delen in de bedrijfswi­nst, is in een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van SD Worx. Vooral kleine bedrijven keren een winstpremi­e uit, van architecte­n tot staalhande­laars. Hoeveel winst heeft uw bedrijf dit jaar gemaakt? De kans is groot dat u die vraag niet kunt beantwoord­en, omdat de kloof tussen de jaarrekeni­ng en de personeels­leden doorgaans nogal groot is.

Het Antwerpse bedrijf Steelforce, dat in België 58 mensen tewerkstel­t en staal verkoopt aan meer dan honderd landen, heeft daar iets op gevonden. “We hebben dit jaar voor het eerst al onze personeels­leden een deel van de winst gegeven”, zegt Peggy Laenen, hoofd van de personeels­dienst. “Elke voltijdse werknemer kreeg voor het boekjaar 2018 een extra winstpremi­e van zo’n 1.000 euro.”

Moeilijke profielen “Die winstuitke­ring verhoogt de betrokkenh­eid

van onze medewerker­s bij het bedrijf. Ze zijn extra gemotiveer­d om mee te helpen om het bedrijfsre­sultaat te verbeteren, omdat ze daar zelf nu ook rechtstree­ks een graantje van meepikken”, zegt Laenen. “Die winstuitke­ring is voor ons een extra troef om profielen aan te trekken die moeilijk te vinden zijn. We zoeken onder meer expediteur­s, boekhouder­s, financiële specialist­en en meertalige commerciël­e assistente­n. Dat zijn allemaal knelpuntfu­ncties.”

Vooral kleine bedrijven

De premie is fiscaal interessan­t. Op de 1.000 euro die de werknemers van Steelforce hebben gekregen, moeten ze maar 20% belastinge­n betalen. 13,07% is een bijdrage aan de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid en daarnaast is er een algemene belasting van 7%. Tot eind 2017 was dat nog 15%.

SD Worx, dat de loonadmini­stratie doet voor een derde van de privébedri­jven in België, zegt dat de winstpremi­e door die fiscale gunstregel­ing stevig aan popularite­it wint.

“In de eerste helft van 2018 gaven 120 bedrijven de premie. In de eerste helft van dit jaar zijn dat al 244 bedrijven”, zegt Annelies Rottiers, strategisc­h adviseur voor kmo’s bij SD Worx. “De winstpremi­e wordt vooral uitgekeerd in kleine bedrijven. Als een bedrijf de premie wil uitkeren, moet het die aan elke werknemer geven. Daarom is het voor een organisati­e met weinig medewerker­s makkelijke­r om de premie uit te keren.”

Extra belonen

Architecte­nbureau Orens-Van Grimbergen uit Kapellen, dat vier vaste werknemers heeft, gaf dit jaar een winstpremi­e van 1.000 euro per werknemer. “De premie is een manier om een dikke merci te zeggen aan ons personeel”, zegt zaakvoerde­r Véronique Orens. “En het is vooral goed om te vermijden dat een grote bos bloemen op fiscaal vlak wordt herleid tot enkele madeliefje­s. Maar ons personeel motiveren, doen we in de eerste plaats door het creëren van een goede werksfeer.”

Ook het Antwerpse advocatenb­ureau Goossens Sebreghts Jacqmain keert een winstpremi­e uit aan zijn twintig vaste werknemers. “Dat gaat van de onthaalmed­ewerkers tot de kantoordir­ecteur”, zegt algemeen manager Bart Goossens. “We willen onze medewerker­s zo extra belonen voor hun dagelijkse inzet.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Peggy Laenen van Steelforce. Werkgevers die winstpremi­e uitkeren, volgens aantal werknemers
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Peggy Laenen van Steelforce. Werkgevers die winstpremi­e uitkeren, volgens aantal werknemers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium