Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen is een speksteenk­achel

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De weergoden schuiven Antwerpen de oven in donderdag. Het kan tot 39 of 40 graden worden en dat is naar het schijnt nog niet eerder gemeten. Het blijft daar dan nog niet bij. Door het effect van hitte-eilanden mag je er op de meest versteende plaatsen, waar geen blaadje groen te bespeuren is en de lucht- en windcircul­atie minimaal is, nog een aantal graden bijtellen. Omdat stenen (en glas en roofing) licht en warmte niet weerkaatse­n, zoals groen dat doet, maar opslorpen en daarna traag weer afgeven. De stad als speksteenk­achel.

In New York hadden ze het afgelopen weekend prijs met recordtemp­eraturen in de buurt van de 40 graden. De krant New York Post deed op eigen houtje enkele metingen en noteerde 43 graden op Union Square, hartje Manhattan, en 50 graden ergens op een basketplei­ntje in Greenwich village.

Dit is voor een stadsbewon­er geen prettige vaststelli­ng, in het besef dat de hittegolve­n alleen maar gaan toenemen. De twintig warmste jaren ooit gemeten in ons land werden allemaal opgetekend in de voorbije dertig jaar. Van de dertien heetste dagen sinds het begin van de metingen in 1833 vielen er zes na 2000.

Het beste wapen tegen hitte is groen. Groen en water. Waarvan er natuurlijk niet zoveel voorhanden zijn in de stad. Maar er zit wel marge in. Met meer bomen, groendaken, parken, tuintjes in plaats van verharde terrassen en geveltuint­jes bijvoorbee­ld. Of zoals in zuiderse steden soms gedaan wordt: klimplante­n die de straat overspanne­n. Bert De Somviele, directeur van de Vereniging voor Bos, zegt dat ‘hooggroen’ het meest effectief is: “In mensentaal zijn dat iets oudere bomen. Omdat die niet alleen voor schaduw zorgen en warmte weerkaatse­n, maar ook omdat ze water opzuigen en laten verdampen via de bladeren, wat de luchtvocht­igheid verhoogt en de gevoelstem­peratuur verlaagt.”

Volgens Bert De Somviele hebben wij gemiddeld genomen minder hooggroen dan nabije regio’s . “Ik meen dat straatbome­n gemiddeld bij ons 9 jaar mogen worden; in het Ruhrgebied, met verschille­nde grote steden, is dat 30 tot 40 jaar.” 26% van het oppervlak van Groot-Antwerpen is groen (16% in het centrum). In Groot-Londen is dat 47% en burgemeest­er Sadiq Kahn wil naar minstens 50% in zijn ambitie om van Londen de eerste ‘National Park City’ te maken, een stad dus die beheerd wordt als een beschermd natuurdome­in. En wij? Kunnen wij van Antwerpen iets minder een kachel maken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium