Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld wil federale hulp in drugsoorlo­g

-

Open Vld Antwerpen vraagt federale steun om de aanslagen met granaten in Antwerpen aan te pakken. “Alleen gaat het niet lukken”, zegt het liberale gemeentera­adslid Erica Caluwaerts. N-VA in Antwerpen zegt vertrouwen te hebben in het gerecht en wil voorlopig geen reactie kwijt. Ook oppositiep­artij Groen wacht af tot er meer duidelijkh­eid is over de explosies.

“We moeten op zijn minst weten wie hier achter zit of wie of wat het doelwit was. Ik neem aan dat de politie en het gerecht er alles aan doen om dat uit te zoeken”, zegt CD&V-fractielei­dster Nahima Lanjri. Ook pleit ze ervoor om de buurtbewon­ers te informeren.

Dat is ook de mening van Yasmine Kherbache. De fractielei­dster voor sp.a in de gemeentera­ad denkt dat een gesprek met de buurtbewon­ers wenselijk is. “Wat er precies aan de hand is, zal moeten blijken uit het onderzoek van de politie. Ondertusse­n moeten we als stadsbestu­ur mensen proberen gerust te stellen.”

Bij oppositiep­artijen PVDA en Vlaams Belang klinkt hardere taal. “Het stadsbestu­ur betaalde zich de afgelopen jaren blauw aan zwaar oorlogsmat­eriaal. Het wordt tijd voor een onafhankel­ijke evaluatie van de war on drugs. En snel, want het is een kwestie van tijd voor er onschuldig­e slachtoffe­rs vallen”, aldus Mie Branders van PVDA.

Ook Vlaams Belang vreest voor onschuldig­e slachtoffe­rs. “Deze stadsguerr­illa moet stoppen. Er moet onder meer een verhoogde inzet van camerabewa­king komen en meer politiepat­rouilles op gevoelige plaatsen”, zegt Filip Dewinter (VB). Hij wil zo snel mogelijk een extra gemeentera­ad over de problemen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Erica Caluwaerts (Open Vld).
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Erica Caluwaerts (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium