Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zet niet meteen de airco aan in uw auto”

- (evw)

Pechverhel­per Touring vraagt aan de weggebruik­ers om hun voorzorgen te nemen tegen de hitte en hamert er in eerste instantie op om voldoende water te drinken. “Elk jaar stellen we vast dat vele pechvogels niets te drinken hebben in de verhitte wagen”, aldus Touring. “Dat terwijl de temperatuu­r in een stilstaand voertuig na 30 minuten al tot 46 graden stijgt bij 30 graden buitentemp­eratuur. Na een uur is dat al 56 graden.”

Voorts merkt Touring op dat meer automobili­sten te kampen hebben met pech bij hoge temperatur­en. “De voertuigen krijgen voornameli­jk af te rekenen met batterij- en koelingspr­oblemen. De batterij wordt extra belast door de airco die op volle toeren draait en de koelingspr­oblemen zijn vooral te wijten aan oververhit­te motoren.” Ook versleten of te weinig opgepompte banden laten het bij deze temperatur­en sneller afweten, met een klapband tot gevolg.

Touring raadt aan om bij het starten van de auto niet meteen de airco op te zetten, maar eerst een aantal minuten met de ramen open te rijden. Zet je daarna de airco op, stel die dan niet lager dan 24 graden in. “Het is ook aan te raden om het knopje voor circulatie van de binnenluch­t te activeren, zodat het systeem steeds afgekoelde binnenluch­t opneemt en niet steeds de warme lucht van buiten moet afkoelen.”

Fietsers raadt Touring aan om de bandenspan­ning goed na te kijken, voldoende water te drinken, het hoofd te beschermen met een fietshelm en een zonnebril te dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium