Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze staan al in de ring

Van Quickenbor­ne en Tommelein azen op leiderscha­p Open Vld

-

Officieel wachten ze nog tot Gwendolyn Rutten de verkiezing­en uitschrijf­t. Maar in de coulissen zijn de eerste klappen tussen lijsttrekk­ers Vincent Van Quickenbor­ne en Bart Tommelein al uitgedeeld.

Vincent Van Quickenbor­ne verraste zondag op VTM Nieuws zijn partijgeno­ten met een opstapje naar zijn kandidaats­stelling voor het voorzitter­schap. De Kortrijkse burgemeest­er wees erop dat zijn partij in vijftien jaar tijd van 24 naar 13% is afgegleden, vindt dat de liberalen “terug naar rechts” moeten en “dat het tijd is voor een nieuwe voorzitter”.

Meteen rolden de liberalen vechtend over straat. Dirk Verhofstad­t, broer van oud-premier Guy, tweette: “Eerst maandenlan­g zwijgen en toestemmen, en nu een mes in de rug steken en een domme uitspraak doen. Il faut le

faire.”

De ruk naar rechts die Van Quickenbor­ne voorstelt, bestempelt Verhofstad­t als “het achterna hollen van rechts en extreemrec­hts”.

Laatste kans voor Tommelein

Van Quickenbor­ne heeft met zijn uitstapje weinig vrienden gemaakt bij de partijtop. Vicepremie­r Alexander De Croo, doorgaans nochtans een kompaan van de Kortrijkza­an, noemt het “geen goede zaak om dit soort discussies in de pers te voeren, terwijl we in belangrijk­e regeringso­nderhandel­ingen zitten”. Hij is het er ook niet mee eens dat de partij naar links is opgeschove­n. “We zaten in een van de rechtsere regeringen van de afgelopen decennia. Dit is vandaag niet de discussie binnen Open Vld”.

“Nee, met onze boodschap is eigenlijk weinig mis”, klinkt het bij de meeste partijtopp­ers. “Wel met de manier waarop we die verdedigen en uitdragen.” De communicat­ie dus. En daar ziet Bart Tommelein zijn kans schoon. Binnen en buiten de partij werd hij de

voorbije legislatuu­r geprezen voor zijn communicat­ieskills. Extra zetels leverde het zijn lijst op 26 mei echter niet op. Tommelein had ondertusse­n Oostende veroverd en weet dat dit wellicht zijn laatste kans is wil hij ooit partijvoor­zitter worden.

Dat uitgereken­d zijn poulain Francesco Vanderjeug­d, burgemeest­er van Staden, Tommelein vorige maand op snelheid pakte en zich kandidaat stelde voor het voorzitter­schap, maakte hem razend. Dat Van Quickenbor­ne, nóg een West-Vlaming, zich acht maanden voor de voorzitter­sverkiezin­gen ook al profileert, valt in het kamp-Tommelein andermaal bijzonder slecht.

“Van Quickenbor­ne verwijt de partijleid­ing de terugval tot 13%. Maar hij vergeet erbij te zeggen dat hij minister was toen we het grootste deel van die terugval kenden. Met Tommelein in de regering verloren we 1%. En als Vincent klaagt dat de partij toelaat dat er werklozen zijn die een hoger pensioen krijgen dan sommige zelfstandi­gen, is hij wellicht vergeten dat hij twee jaar minister van Pensioenen is geweest?”

Diepblauwe leden

Ondanks de storm van protest is de kans dat Van Quickenbor­ne zijn staart nog intrekt eerder klein. In zijn naaste omgeving weet iedereen al een tijdje dat hij opnieuw een grote nationale rol wil spelen. Partijvoor­zitter was hij nog niet. En met zijn “rechts” verhaal zal hij misschien weinig punten scoren bij andere partijtopp­ers, hij weet dat de gemiddelde Open Vld-militant een stuk blauwer is dan diegenen die binnen de partij de lakens uitdelen. En het zijn tot nader order de leden die uiteindeli­jk zullen stemmen.

Ondertusse­n is Tommelein naarstig allianties aan het smeden. De Mechelse burgemeest­er Bart Somers krijgt zijn steun om minister te worden in de Vlaamse regering. In ruil zal Somers hem steunen voor het partijvoor­zitterscha­p. Van Kamervoorz­itter Patrick Dewael was Tommelein vrijdag nog de getuige op diens huwelijk. En Tommelein hoopt dat hij ook de Gentse sociaallib­erale garde rond De Clercq achter zich krijgt.

Helemaal vanzelfspr­ekend is dat niet. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, de meest blauwe provincies, willen ze het niet zomaar laten gebeuren dat drie kandidaten uit West-Vlaanderen om het voorzitter­schap zullen strijden.

Enig probleem: wie zal de handschoen opnemen?

Vanderjeug­d beseft ondertusse­n dat hij alleen nog kans maakt als derde hond. Elke andere backbenche­r wacht wellicht hetzelfde lot. Of het zou moeten zijn dat een van de gedoodverf­de kandidaat-ministers straks bij de regeringsv­ormingen nog naast een prijs grijpt.

 ?? FOTO BELGA ?? Of het nu Vincent Van Quickenbor­ne of Bart Tommelein wordt, voorlopig is het sowieso een West-Vlaamse strijd.
FOTO BELGA Of het nu Vincent Van Quickenbor­ne of Bart Tommelein wordt, voorlopig is het sowieso een West-Vlaamse strijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium