Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: 4 miljard euro extra voor Belgische begroting

- (mvdr)

Het structurel­e begrotings­tekort bedraagt dit jaar 7 miljard euro, bijna 4 miljard euro meer dan wat de regering aanvankeli­jk had vooropgest­eld.

“Ons land kan zich niet veroorlove­n te treuzelen. We moeten zo snel mogelijk aan de slag”, zegt minister van Financiën Alexander De Croo nadat het monitoring­comité een weinig fraai beeld van de begroting heeft bekendgema­akt.

Sinds de val van de regering doet Charles Michel zonder N-VA voort in lopende zaken. Dat betekent dat de premier en zijn ministers geen nieuwe beslissing­en meer kunnen nemen. Het betekent ook dat de regering de begroting voor dit jaar niet meer kan bijsturen en dat wordt een steeds groter probleem.

Het kernkabine­t besliste twee weken geleden om het monitoring­comité in te schakelen. Dat team van topambtena­ren heeft nu een rapport klaar en dat drukt ons land met de neus op de feiten: ze schatten het begrotings­tekort voor 2019 op 1,5% van het bruto binnenland­s product. Dat is een pak meer dan wat de regering Michel voor ogen had bij de

opmaak van de begroting van 2019: omgerekend 3,8 miljard extra. Wake-upcall

Het grotere tekort komt er door tegenvalle­nde belastingi­nkomsten. Daarbij komt dat de regering in lopende zaken niet kan en mag bijsturen. “Een volwaardig­e regering had in het voorjaar een begrotings­controle kunnen uitvoeren”, zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). “We hadden rekening kunnen houden met een nieuwe economisch­e realiteit en we hadden adequaat kunnen reageren met een reeks maatregele­n.”

Dus, zegt De Croo, is dit een wake-upcall voor N-VA en PS. “Iedere maand die we laten liggen, maakt het moeilijker voor de volgende regering.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium