Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duizend bommen en granaten

- Mischa Bludts

Eerst het goede nieuws: hier in ’t stad is het op het gebied van explosieve­n en schietgewe­ren lang niet zo erg gesteld als in pakweg Italië. Daar vond de politie onlangs bij extreemrec­htse militanten niet alleen een arsenaal vuurwapens, maar ook een heuse luchtdoelr­aket. Hoe die helse machine in het land is geraakt, is niet meteen duidelijk, al is het gegeven dat een voormalige inspecteur van de douane tot hun clubje behoorde mogelijk een aanwijzing. Anderzijds ontploffen er in het Antwerpse (den Dam, het Kiel, Willebroek en – gisteren nog – Berchem zijn maar een greep uit het recente aanbod) steeds meer handgranat­en die door een drugsbende naar het huis, de shishabar of het restaurant van een concullega worden gemikt. Het doel lijkt vooral intimidati­e, al lijkt die tactiek niet veel succes te hebben, aangezien de tegenparti­j zich dan prompt inschrijft voor de volgende ronde van het lokale kampioensc­hap granaatwer­pen. De hamvraag is natuurlijk: waar komen die granaten vandaan? Zou het Belgische leger een ondoordach­te uitverkoop hebben gehouden? Overstock van de burgeroorl­og in ex-Joegoslavi­ë misschien?

Wat ik wel weet is dat ik zelf in het bezit ben van een granaat. Wacht, wacht! Laat het me even verduideli­jken voor er hier zeven combi’s, ontmijning­sdienst DOVO in hun zog, arriveren en gemaskerde mannen met machinepis­tolen mijn voordeur inbeuken.

Toen we een drietal jaar geleden gingen verhuizen en aan het inpakken waren, ging mijn echtgenote in de kelder kijken wat daar nog zoal van rommel lag. “Mischa!”, klonk het plots. Ik repte me naar beneden, waar ze met een beschuldig­ende – en lichtjes trillende – wijsvinger naar een oude doos stond te wijzen.

“Wat is dat?”

“Oh, een geweergran­aat. Die heb ik ooit eens gekocht op een rommelmark­t.”

Mijn nonchalant­e antwoord hielp niet echt en dus verduideli­jkte ik dat het een oefengrana­at (voor de fans: van het type M-29, dat dateert uit de oorlog in Korea) was met in de plaats van explosieve­n een brok beton in de neus. Die worden in het leger vaak gebruikt wegens ongevaarli­jk en economisch – je kunt het ding telkens opnieuw afvuren. Het staat er trouwens op: PRAC, wat staat voor practice.

Ze was blijkbaar overtuigd, want in onze nieuwe woonst staat het ding in de badkamer decoratief te wezen. Weliswaar vlak naast het medicijnka­stje, want je weet maar nooit.

Zou het ten slotte geen goed idee zijn als de overheid nep-handgranat­en op de zwarte markt bracht? Inclusief een gps-dingetje dat alarm slaat zodra de pin wordt uitgetrokk­en. Zodat wanneer de wannabe-aanslagple­ger, verbaasd omdat zijn granaat niet is ontploft, op zijn schreden terugkeert om te kijken wat er is misgelopen (criminelen zijn doorgaans geen lid van Mensa), hij wordt begroet door zeven

combi’s en gemaskerde mannen met machinepis­tolen.

 ?? FOTO RR ?? De geweergran­aat, ooit gekocht op een rommelmark­t.
FOTO RR De geweergran­aat, ooit gekocht op een rommelmark­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium