Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Madonna op Ossenmarkt wordt opgeknapt

Stad trekt 25.000 euro uit voor restaurati­e beeld

-

De madonna in het midden van de Ossenmarkt staat een beetje wankel op haar pompzuil. Daarom heeft het stadsbestu­ur een aannemer gekozen om het historisch­e tafereel te restaurere­n. Daarvoor is net geen 25.000 euro uitgetrokk­en.

madonna dateert van de jaren veertig van de vorige eeuw. Sinds die tijd staat ze onafgebrok­en op haar sokkel in wat nu het hartje van de studentenb­uurt is. In de loop der decennia heeft het werk te lijden gehad onder het weer en is de sokkel onstabiel geworden. Een restaurati­e dringt zich dus op.

En dat gebeurt wellicht in het najaar al. Het stadsbestu­ur heeft Lapis Arte uit Oosterzele aangeduid om de klus te klaren. Het OostVlaams­e bedrijf is gespeciali­seerd in het restaurere­n en conservere­n van gebouwen en objecten in steen.

Lapis Arte heeft onder meer het portiek en het tuinpavilj­oen van het Rubenshuis aangepakt. Dat werd in april met een tuinfeest ingehuldig­d. Ook de sacraments­toDe

ren van de Sint-Pietersker­k in Leuven werd door het bedrijf gerestaure­erd. Waterput

Ooit moet op de plek waar nu de madonna staat een waterput geweest zijn. Maar helemaal zeker is dat niet. Wat wel zeker is, is dat na het Franse bewind in de eerste helft van de negentiend­e eeuw de verdwenen madonna opnieuw op het plein werd gezet. Of tenminste een variant erop. Want de zittende madonna werd vervangen door een staand exemplaar.

In restaurati­e werd het, ondertusse­n zwaar gehavende, beeld weggehaald voor een grondige restaurati­e. Volgens de overleveri­ng hadden straatjong­ens het hoofd van Jezus, die in de armen van de madonna lag, vernield. Pas na de Tweede Wereldoorl­og zou het huidige exemplaar een plekje krijgen op de Ossenmarkt.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De madonna op de Ossenmarkt is dringend aan een opknapbeur­t toe.
FOTO VICTORIANO MORENO De madonna op de Ossenmarkt is dringend aan een opknapbeur­t toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium