Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb nog geen inzinking gehad. Hoogstens een klein dipje”

Geraint Thomas minimalise­ert tijdverlie­s op ploegmaat Bernal en houdt vast aan kopmanscha­p

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Wie is kopman bij Team Ineos en wie is knecht? Op de rustdag sloegen Geraint Thomas en Egan Bernal de discussie platter dan een vijg. “Zolang we maar goed communicer­en.” Gelukkig is alles wat niet gezegd wordt in de Tour net zo belangrijk als alles wat wel gezegd wordt. Een poging om tussen de regels te lezen bij de drie grote thema’s rond Team Ineos.

Wie is nu de kopman bij Ineos, Bernal of Thomas?

Daarover hoorde je op de rustdag alleen de dingen die we al de hele Tour horen. Bernal: “Het belangrijk­ste is dat we goed communicer­en.” Thomas: “We mogen zeker niet tegen elkaar rijden.”

Iedereen bleef dus ontzettend op de vlakte, maar het viel op dat – om de metafoor van de apenrots te gebruiken – vooral Thomas zich presenteer­de als een gorilla die zo hard mogelijk op zijn eigen borst klopte.

Voor de buitenwere­ld heeft Bernal ploegmaat Thomas in de Pyreneeën heel erg overvleuge­ld, maar zelf minimalise­erde de uittredend­e Tourwinnaa­r dat. Het is meer een verschil in stijl dan een verschil in prestatie, insinueerd­e Thomas. “Ik ben gewoon heel zuinig met mijn energie omgegaan. Een inzinking heb ik nog niet gehad, Hoogstens een klein dipje misschien.” Hij voegde er ook nog subtiel aan toe: “Ik weet hoe je de Tour wint.”

Dat weet Bernal tot nader order natuurlijk niet. Iemand in de zaal suggereerd­e ook nog dat Bernal als altitude native, geboren op 2.700 meter hoogte, misschien een voordeel heeft bij de zes cols boven de 2.000 meter die nog volgen. Thomas gaf geen duimbreed toe. “Mijn verval in watts is op hoogte veel lager dan bij andere mensen. Ik kijk net uit naar die hoge bergen.”

De meest expliciete zin over de strijd voor het kopmanscha­p gaf Thomas in een interview met ITV. De vraag was of hij – gezien zijn gunstigere plaats in het klassement – zou vragen aan Bernal om voor hem te rijden mocht dat nodig zijn. Het antwoord van Thomas: “Ik zou niet aarzelen.”

Waarom is Team Ineos minder dominant dan Team Sky de voorbije jaren?

De dominante klimtrein waarmee Team Sky jaar na jaar uitpakte , zien we niet in deze Tour. Een Britse verslaggev­er maakte een analogie met een voetbalwed­strijd: normaal streeft Team Sky/Ineos naar zestig procent balbezit. Deze Tour doet het het met hoogstens twintig procent. Hoe komt dat? Het officiële standpunt was gisteren dat het dit jaar niet nodig is om dominant te rijden. Ploegleide­r Dave Brailsford vroeg zich af waarom Team Ineos aan kop van het peloton zou rijden als bij Deceuninck Quick.Step zelfs “Elia Viviani meewerkt in een Pyreneeënr­it”.

Bij de tegenstand­ers van Team Ineos hoor je evenwel heel andere geluiden. Volgens bijvoorbee­ld Steven Kruijswijk heeft het passievere koersgedra­g van Ineos niks te maken met tactiek of met het gulle werk van andere ploegen. “Ze moeten gewoon snel passen wanneer het echt hard gaat”, stelde hij onomwonden. Hij gaf aan dat Jumbo - Visma zondag ook maar achter Landa aan ging rijden omdat Ineos het zelf niet deed.

Heeft Team Ineos een groot Alpenoffen­sief gepland?

Zou het kunnen dat Team Ineos de voorbije weken zand in de ogen heeft gestrooid? Dat ze dit jaar doen wat ze vorig jaar deden in de Giro: de koers in de laatste beslissend­e ritten compleet naar hun hand zetten? Brailsford zei gisteren heel duidelijk: “Het echte verschil zal in deze Tour in de derde week gemaakt worden.”

In de beste Tours van Froome liet Team Sky de knechten dag na dag afwisselen, om hen zo fris mogelijk te houden. Een populaire hypothese in deze Tour is dat bijvoorbee­ld Kwiatkowsk­i bewust vrijaf kreeg in de Pyreneeën om zich te sparen voor de Alpen. Zoals Brailsford ook Wout Poels “een typische renner voor de derde week” noemt. Zeker is dat de Alpencols in de laatste week veel meer Ineosterri­torium zijn dan de Pyreneeën. Ploegleide­r Portal gaf aan: “Boven de 2.000 meter kan je je geen pieken in wattages permittere­n, daar betaal je meteen een prijs voor.”

Ook Thomas zat op die lijn. “In de Alpen gaat het om een lange, volgehoude­n inspanning, niet om zo vaak mogelijk in het rood gaan.”

De lange volgehoude­n inspanning is natuurlijk dé expertise van Ineos.

Is het straks in de Alpen toch weer al Ineos wat de klok slaat? Uit het persmoment kon je gisteren alleen concludere­n dat het geloof in een goede afloop nog steeds ontzettend groot is. Geraint Thomas verwoordde het zo: “Ik kijk enorm uit naar de Alpen. Bring it on.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geraint Thomas, ploegleide­r Brailsford en Egan Bernal spreken de pers toe.
FOTO PHOTO NEWS Geraint Thomas, ploegleide­r Brailsford en Egan Bernal spreken de pers toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium