Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben tot nog toe de beste sprinter”

Caleb Ewan krijgt vandaag nieuwe kans op ritwinst

- HUGO COOREVITS

“Dit is veruit mijn allermoois­te rustdag ooit in een grote ronde. Voor het eerst zag ik mijn dochtertje Lily buiten het hospitaal.” Caleb Ewan zette gisteren net zo’n blij gezicht op als woensdag in Toulouse, toen hij voor zichzelf de nul wegveegde in de Tour. “Ik ben een gelukkige vader. Ook al heb ik best een moeilijke periode achter de rug.”

Hoe bedoel je? Je wist toch allang dat je de man met de meeste druk zou worden bij Soudal Lotto.

“Ja, maar dat is het niet. Mijn dochtertje is een zestal weken te vroeg geboren. Dat betekende dus dat ik twee verschille­nde focussen had in voorbereid­ing op de Tour. Na elke training haastte ik me naar het ziekenhuis. Als je dan zoals zondagavon­d bij aankomst in het hotel heel even je vrouw Ryann en de kleine Lily ziet, dan doet dat wat met een mens. Het was het allereerst­e moment ooit dat ik mijn dochtertje buiten de kliniek zag. Mentaal kom ik uit de moeilijkst­e periode van mijn leven. De geboorte van je eerste kind geeft spanning. Omdat ik dat allemaal met de hulp van mijn vrouw heb kunnen managen én al heb kunnen winnen, voel ik me een heel trotse vader.”

Het kan nog veel mooier worden als je dinsdagmid­dag in Nîmes wint, want ze zijn voor het eerst allebei aanwezig. Speelt dat?

“Inderdaad, maar daar denk ik nog niet aan. Vraag me niet hoe de finishzone eruitziet, dat hoor ik wel op de teambus. Vanaf dat moment begint het te malen in mijn hoofd. Alle mogelijke scenario’s, maar dan heb ik wel een goede nacht

achter de rug.”

Waarom hebben we dit jaar geen koning van de sprint in de Tour, zoals we in het verleden hadden met Mark Cavendish en Marcel Kittel?

“Omdat hier te veel spurtkonin­gen samenzitte­n. Dit is mijn allereerst­e Tour. Dit is écht wel een ander niveau dan de Giro of de Vuelta. Ze zijn er allemaal en ze zitten ook allemaal in hun beste vorm. Alles is hier net iets meer: het is lastiger om voorin de groep te raken, het is zwaarder om in de juiste vlucht te zitten. Je voelt aan alles dat het een groter evenement is. Maar tot nog toe ben ik wel de beste sprinter. Ik won, werd tweede en drie keer derde. Ik heb natuurlijk nog wat stress voor Nîmes, maar als de Tour nu stopt, dan is die voor mij al geslaagd. Alles wat nu komt, is bonus. Een Tourritzeg­e is al van mijn

bucket list. Ik moet ook ooit nog op de Champs-Elysées en Milaan - Sanremo winnen. En wie weet word ik op een dag zelfs wereldkamp­ioen. Of misschien is die regenboogt­rui niet realistisc­h.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium