Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een zware domper, op training ben ik sterker dan ooit”

Nacht van de Atletiek in Heusden Soufiane Bouchikhi baalt na missen WKlimiet 5.000 meter

- (basp)

Soufiane Bouchikhi kwam op de Nacht van de Atletiek in Heusden acht seconden tekort voor de WK-limiet op de 5.000 meter. Ook zijn jongere broer Lahsene kende geen superdag. Hij klokte een tijd van 13’55”00.

In de sterk bezette 5.000 meter haakte Bouchikhi zijn wagonnetje aan in de tweede groep. Lange tijd lag de Antwerpena­ar ongeveer op koers voor de limiet van 13’22”50. Maar in de laatste vijf ronden kreeg hij het lastig en een echte eindsprint kreeg hij niet meer uit zijn vermoeide benen geperst. Na 13’30”67 finishte hij teleurgest­eld als elfde.

“Het was geen gemakkelij­ke race”, zegt Bouchikhi. “Er stond best veel wind en af en toe moest ik gaatjes dichten. Maar ik had wel gehoopt om minstens de WK-limiet te halen. Het is moeilijk om te verklaren waar het misliep. Misschien zijn het toch de 10.000 meter-wedstrijde­n die me parten spelen. Ik had toegewerkt naar de 10.000 meter. De 5.000 meter is een andere afstand die meer aanleunt bij de 3.000 meter. Om echt een goeie 5.000 meter neer te zetten, had ik misschien te weinig specifieke trainingen in de benen.”

Helaas beet Bouchikhi ook op de 10.000 meter al drie keer zijn tanden stuk op de WK-limiet. “Mentaal was het lastig om keer op keer die limiet te missen en ook nu is het weer erg lastig. Ik hoopte hier om 13’10 te lopen. Dat ik dan in 13’30 finish, is gewoon balen. Heel frustreren­d. Op training ben ik nochtans sterker dan ooit. Mijn trainingen gaven echt een indicatie voor een tijd van 13’10. In vergelijki­ng met vorig jaar doe ik betere trainingen. Mijn trainer (Luk Verlaenen, nvdr.) beaamt dat ook. Dat het er niet uitkomt, heeft dan misschien met het mentale te maken. Het moest iedere keer en ik legde me voor iedere race veel druk op. Daar moet ik beter mee leren omgaan. Ik moet hier nu mijn verantwoor­delijkheid voor nemen en lessen uit trekken voor de toekomst. Er is natuurlijk nog tijd om de limiet te halen. Het WK begint pas eind september. Pas dan moet ik top zijn. Maar het blijft een serieuze domper. Ik had hier veel meer van verwacht.”

In de B-reeks kwam Lahsene, de jongere broer van Soufiane, tot een tijd van 13’55”00. Goed voor de negende plaats. Vooraf hoopte hij om richting de 13’40 te lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium