Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die kleine avonturier heeft de dierentuin volledig op z’n kop gezet”

Kuifmakaak Rojo ontsnapt enkele uren uit Planckenda­el

- STIJN VAN DE SANDE

Een jonge kuifmakaak ontsnapte maandagoch­tend uit dierenpark Planckenda­el in Muizen (Mechelen). Hoe het aapje Rojo uit zijn verblijf kon ontsnappen is nog onduidelij­k. Hij werd gevangen in de tuin van een woning op de Vaartdijk, waar een fietser het dier had opgemerkt.

Maandagoch­tend iets na 10u kreeg de politie van Mechelen-Willebroek de melding dat een fietser op het jaagpad langs de Leuvense Vaart een aap van ongeveer 20 centimeter groot had gezien op het dak van een woning vlak bij het dierenpark. Enkele ogenblikke­n eerder had men ook in Planckenda­el opgemerkt dat er een kuifmakaak ontbrak.

“De driejarige Rojo is erg aanhankeli­jk bij zijn moeder Halilotte. Het viel dan ook meteen op dat hij er niet meer was”, zegt Ilse Segers van Zoo Planckenda­el. “Even vreesden de verzorgers ervoor dat hij al spelend in het water was gesukkeld en was verdronken, maar dat was gelukkig niet het geval. Om een nog onduidelij­ke reden was hij van het eiland afgeraakt en had hij de benen genomen.”

Het aapje werd snel gelokalise­erd op het dak van een woning tussen Planckenda­el en de Vaartdijk. “Het dier was erg rustig, maar om het niet te laten schrikken en onnodige stress te vermijden, sloten we een deel van de Vaartdijk af voor alle verkeer. Zo konden ook de mensen van Planckenda­el in alle rust hun werk doen”, zegt Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. “We wilden het dier ook graag op die plek houden omdat het daar makkelijk te verdoven was.”

“Niet gevaarlijk”

Er kwam een ladderwage­n van de brandweer ter plaatse om het verdoofde dier op te vangen en medewerker­s van Planckenda­el waren om dezelfde reden aanwezig met lakens. Maar dat bleek uiteindeli­jk niet nodig. De dierenarts van Planckenda­el kon Rojo, die zich intussen verplaatst had van het dak naar een boom in de tuin, vanop een afstand verdoven. Slaperig kwam hij uit zichzelf naar beneden, waarna hij met een net gevangen kon worden door zijn verzorgers. Rond 14u was hij weer gezond en wel bij zijn familie in het apenverbli­jf.

Ilse Segers benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar is geweest voor de parkbezoek­ers. “Want deze apen zullen niet zo snel op mensen afstappen, ze zijn erg schuchter”, klinkt het. “We vroegen de mensen wel om waakzaam te zijn en het dier zeker niet in het nauw te drijven. Hoewel kuifmakake­n niet gevaarlijk zijn, blijven het wel wilde dieren en die kunnen soms onvoorspel­baar uit de hoek komen. Zeker in een onbekende situatie en omgeving.”

Draaiboek voor ontsnappin­gen

Het voorval doet meteen terugdenke­n aan de ontsnappin­g van leeuwin Rani in juni vorig jaar. Toen ging het om een menselijke fout. Hoe kuifmakaak Rojo kon ontsnappen, is vooralsnog onduidelij­k. “Het verblijf werd meteen gecontrole­erd en er werden geen gebreken vastgestel­d”, aldus Segers. “Apen graven en klimmen nu eenmaal, en zeker zo’n kleintje kan ondernemen­d, inventief en creatief zijn. We gaan wel uitzoeken wat er exact gebeurd is om ontsnappin­gen in de toekomst te vermijden, want de kleine avonturier heeft de dierentuin even volledig op z’n kop gezet.”

De politie zegt getraind te zijn op dit soort incidenten. “Omdat er zich met Planckenda­el een dierentuin op ons grondgebie­d bevindt, heeft een deel van onze mensen een speciale opleiding gevolgd in het park”, zegt Dirk Van de Sande. “En er zijn ook draaiboeke­n over wat er moet gebeuren bij ontsnappin­gen. Die zijn uiteraard verschille­nd, afhankelij­k van de diersoort. Op die manier kunnen we samen met Planckenda­el snel en juist handelen.”

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE FOTO JONAS VERHULST/PLANCKENDA­EL FOTO'S LOKALE POLITIE MECHELEN-WILLEBROEK ?? Een deel van de Vaartdijk in Mechelen werd afgesloten.
Kuifmakaak Rojo klom op het dak van een huis. De kleine kuifmakaak Rojo samen met zijn mama Halilotte in 2017. Ondertusse­n heeft Rojo zelf ook een donkerder gezichtje.
FOTO STIJN VAN DE SANDE FOTO JONAS VERHULST/PLANCKENDA­EL FOTO'S LOKALE POLITIE MECHELEN-WILLEBROEK Een deel van de Vaartdijk in Mechelen werd afgesloten. Kuifmakaak Rojo klom op het dak van een huis. De kleine kuifmakaak Rojo samen met zijn mama Halilotte in 2017. Ondertusse­n heeft Rojo zelf ook een donkerder gezichtje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium