Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra controles op gewicht voeding

- (tj)

Minister van Consumente­nzaken Wouter Beke (CD&V) kondigt extra controles aan op de hoeveelhei­dsaanduidi­ngen van voedingspr­oducten. Nu wordt bij één op de zeven controles vastgestel­d dat producten in werkelijkh­eid minder inhoud bevatten dan aangegeven is op de verpakking.

Een Waalse man bond enkele weken geleden op sociale media de kat de bel aan. Hij kocht in een supermarkt 305 gram gehakt, maar thuis bleek hij maar 260 gram vlees in handen te hebben. De overige 45 gram bleek het gewicht te zijn van het bakje waar het gehakt in lag. De wet is daar nochtans duidelijk over: wanneer goederen verpakt worden in afwezighei­d van de consument, dan moet de netto hoeveelhei­d van dat product vermeld worden op de verpakking. Toch gaat het nog regelmatig mis. Bij één op de zeven controles door de dienst Metrologie van FOD Financiënw­erden vorig jaar werden inbreuken vastgestel­d. “De meeste, zo’n 95%, hebben te maken met een tekort in de hoeveelhei­d”, zegt Bart Tierens, woordvoerd­er van Wouter Beke. Die volgde recent Kris Peeters op als federaal minister van Consumente­nzaken.

Campagne

In vergelijki­ng met 2017 is het aantal inbreuken licht gedaald, maar Beke vindt één op de zeven nog steeds te veel. Hij focust nu op winkeliers die producten voorverpak­ken en geeft de opdracht om een campagne te organisere­n. Daarna volgen ook extra controles. Winkeliers riskeren bij een inbreuk een waarschuwi­ng of een proces-verbaal.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij één op de zeven controles blijkt er minder product in de verpakking te zitten dan vermeld.
FOTO SERGE MINTEN Bij één op de zeven controles blijkt er minder product in de verpakking te zitten dan vermeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium