Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schatkist profiteert van negatieve rente

Belgische overheid heeft nog nooit zo goedkoop geld op tien jaar geleend

-

De overheid heeft gisteren voor het eerst kunnen profiteren van de negatieve langetermi­jnrente. Het Agentschap van de Schuld heeft 1,208 miljard euro geleend op tien jaar, tegen een gemiddeld rendement van -0,038%.

De vorige keer dat België schuld op tien jaar verkocht, op 17 juni, bedroeg het rendement nog 0,139%. Sindsdien is de rente fors gedaald. De marktrente zakte begin deze maand onder het nulpunt. Daarbij ging het om het rendement op de secundaire markt – obligaties die beleggers onder elkaar verhandele­n. De schatkist heeft nu ook daadwerkel­ijk schuldpapi­er uitgegeven waarop de overheid geld verdient.

De schatkist verkocht gisteren voor in totaal 1,987 miljard euro schuldpapi­er. De rest van de som is afkomstig van een obligatie op veertien jaar. Daarop moet nog wel een postieve rente betaald worden, al is ook die erg laag: 0,255%. Voor deze obligatie was de vraag iets groter dan die voor de lening op tien jaar. De opbrengst zat aan de bovenkant van de voorziene vork. Het Agentschap van de Schuld had vorige week aangekondi­gd te mikken op 1,6 tot 2,0 miljard euro.

Dat België leent tegen een negatieve rente is al eerder voorgekome­n, maar dan ging het telkens om kortere looptijden. Vorige maand leende de schatkist 800 miljoen euro op vijf jaar. Daarbij bedroeg het rendement -0,346%.

De obligaties die de schatkist uitgeeft, hebben wel nog altijd een coupon. België blijft dus gewoon rente betalen. De negatieve rente wordt verrekend in de prijs die beleggers betalen voor een obligatie. Die is hoger dan de nominale waarde die op de vervaldatu­m wordt terugbetaa­ld.

Ons land geeft dit jaar overigens minder nieuw schuldpapi­er uit dan vorig jaar, omdat de overheid op langere termijn is gaan lenen. Daardoor duurt het langer voor de schuld op haar vervaldag komt. Het voordeel is dat de overheid voor langere tijd van de lage rente kan genieten, het nadeel dat ze minder profiteert van een rentedalin­g.

De schatkist verwacht dit jaar zo’n 30,11 miljard euro te moeten lenen, waarvan 28,00 miljard via obligaties. Van de zeven uitgiftes zijn er nu vijf achter de rug. In september en november wordt opnieuw een beroep gedaan op de financiële markten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium