Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zat meer in. Maar ja, het is meerkamp, je moet alles goed doen”

EK U20 in Zweden Tienkamper Jaan Bal eindigt na rampzalige discuspres­tatie pas dertiende

- (basp)

Teleurstel­ling voor Jaan Bal op het EK U20 in het Zweedse Boras. De tienkamper van AC Break strandde met 7.283 punten op de dertiende plaats. Een desastreuz­e discusworp kostte hem een persoonlij­k record (7.341 punten) en een plaats in de buurt van de top vijf.

Na een wisselvall­ige, maar al bij al sterke eerste dag met prima prestaties op de 100 meter (tweede in 10”75), in het hoogspring­en (1m91) en op de 400 meter (persoonlij­k record van 48”70) en (iets) mindere prestaties met de kogel (12m45) en het verspringe­n (6m82) stond Baal zevende in de tussenstan­d. Op dag twee rukte hij na een sterke 110 meter horden (14”75) zelfs op naar de zesde stek. Maar in de zevende proef, het discuswerp­en, liep het compleet mis. Bals eerste poging vloog ver, maar helaas net buiten de lijnen. Zijn tweede poging mislukte half (25m99) en zijn derde bleef in het net hangen. Daardoor viel de Ekeraar terug naar de zestiende plaats. In het polsstoksp­ringen (gedeeld eerste met 5m00 en een nipte misser op 5m20), speerwerpe­n (49m38) en op de 1.500 meter (4’51”97) herpakte hij zich, zodat hij finaal uitkwam op 7.283 punten.

“Er zat meer in. Maar ja, het is meerkamp, je moet alles goed doen”, reageerde de 18-jarige Bal. “Het zijn tien proeven en het is moeilijk om alle proeven perfect te doen. Toch ben ik blij dat ik de volledige tienkamp heb kunnen afwerken. Over de meeste proeven ben ik tevreden. Helaas zitten er ook drie mindere proeven tussen: verspringe­n, kogelstote­n en discuswerp­en. Daarop heb ik echt veel punten laten liggen. De teamgenote­n en de familie hebben goed gesupporte­rd. Het werpen is mijn grootste werkpunt. Het verspringe­n gaat goed op training, maar niet in de wedstrijde­n.”

Als Bal in het discuswerp­en ongeveer zijn normale niveau (36 à 37 meter) had gehaald, had hij 260 punten meer gepakt en zou hij ergens tussen plek acht en vijf zijn gestrand.

Ook de vader van Jaan Bal, Steve Bal, was overigens een meer dan verdienste­lijk meerkamper. In 1995 werd Steve Bal vijfde op het EK juniores in Hongarije. Als Bals eerste discuspogi­ng niet buiten de lijnen was geland, had hij zijn vader wellicht geëvenaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium