Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo Donald is Boris

Gelijkenis tussen Trump en Johnson gaat verder dan dat warrige blonde haar

- PETER MIJLEMANS

Vandaag wordt het resultaat van de voorzitter­sverkiezin­gen van de Tories bekendgema­akt. En dan gaat de natte droom van Boris Johnson (55) zo goed als zeker in vervulling: hij wordt Brits premier. Daarmee hebben we er nog een excentriek­e wereldleid­er bij. Eentje met opvallende gelijkenis­sen met Donald Trump (73).

De gelijkenis­sen

New York

Beiden zijn geboren in New York. Johnson had een dubbele nationalit­eit tot hij de Amerikaans­e belastingd­ienst achter zich aan kreeg. Vervolgens gaf hij “uit trouw” aan Groot-Brittannië het Amerikaans­e op. Beiden zijn ook niet tuk op belastinge­n betalen.

Merk

Beide mannen hebben door hun gedrag, hun taal en hoe ze eruitzien van zichzelf een merk gemaakt. Ze hangen nu en dan de clown uit en bespelen perfect de media.

Onberekenb­aar

Trumps wispelturi­gheid is legendaris­ch, maar ook Boris kan er wat van. Al is zijn onberekenb­aarheid niet impulsief, zoals bij Trump. Het is meestal ingegeven door politieke ambitie. Eerst stond hij achter de deal van May maar uiteindeli­jk werd hij de nagel aan haar doodskist. Het was op zich al een verrassing dat Boris plots Brexiteer werd. “Ik ben een fan van de EU”, zei hij ooit in het parlement. “Mocht het niet bestaan, ze moesten zoiets uitvinden.” Een bocht van 180 graden als het past in de route naar de politieke top, waarom niet?

Brutalitei­t

Ofwel ben je dol op hun stijl, ofwel heb je er een bloedhekel aan. Het heeft veel te maken met het feit dat beide heren de controvers­e opzoeken om in de schijnwerp­ers te staan en zich uitdrukken op een brutale manier. De racistisch­e tweet van Trump ligt nog vers in het geheugen. Maar ook Johnson kleurt weleens buiten de lijntjes. Moslima’s met een hijab vergeleek hij met bankrovers, in boerka waren ze een brievenbus en in een andere column had hij het over de “watermeloe­nglimlach” van Afrikanen.

Fake news

Bij Johnson is een leugen geen dagelijkse gewoonte, maar toch schuwt hij ze niet. Zijn bewering dat 800.000 Turken het eiland zouden bestormen, bleek niet helemaal waar. Zijn grootste leugen was zijn Brexitargu­ment dat de EU de Britten 350 miljoen pond per week kostte en dat geld gebruikt zou kunnen worden voor gezondheid­szorg. In werkelijkh­eid ging het om 185 miljoen en moest hij later toegeven dat het geld helemaal niet naar gezondheid­szorg of belastingv­erlaging zou kunnen gaan na de Brexit.

Populist

Beide heren presentere­n zich als anti-establishm­ent, als de man van het volk. Maar ze hebben niets gemeen met ‘de gewone man’. Trump werd rijk geboren, Johnson stamt uit een familie uit de hoge middenklas­se. Zijn vader was EU-parlements­lid en commissari­s bij zowel de EU als de Wereldbank. Net als de immo-miljonair, ís Alexander Boris de Pfeffel Johnson het establishm­ent.

Haat voor de pers

De liegende media, er gaat geen dag voorbij dat Trump ernaar verwijst. Johnson – die voor hij in de politiek ging zelf journalist was – heeft het ook niet echt voor de pers. Ooit stuurde hij een mail naar The Dai-ly Telegraph – nochtans zijn krant – na een stuk dat hem niet zinde: “Fuck yourself and die.”

Vrouwenkwe­sties

De escapades van Trump zijn gekend. Het liefdeslev­en van Boris is nog tumultueuz­er, zodanig dat de belangrijk­ste sponsor van de Tories inzicht eist in zijn relaties en stamboom als hij premier wordt. Wat zeker is, is dat hij al twee keer gescheiden is en tijdens die huwelijken serieel vreemdging. Naar verluidt zou hij vijf of zes kinderen hebben bij meerdere vrouwen. Net als Melania Trump (49) is Johnsons’ nieuwe vlam Carrie Symonds (31) véél jonger.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ook op het vlak van reusachtig­e ballonnen is er een match.
FOTO REUTERS Ook op het vlak van reusachtig­e ballonnen is er een match.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Boris Johnson, die bijna zeker de nieuwe Britse premier wordt, en Amerikaans president Donald Trump.
FOTO PHOTO NEWS Boris Johnson, die bijna zeker de nieuwe Britse premier wordt, en Amerikaans president Donald Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium