Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer solidarite­it kan Salvini niet paaien

Plan om bootvlucht­elingen sneller onder lidstaten te verdelen

- KOEN VIDAL

Net nu Artsen Zonder Grenzen weer begint met reddingsop­eraties op de Middelland­se Zee, lanceren Duitsland en Frankrijk een plan om geredde bootvlucht­elingen sneller onder welwillend­e lidstaten te verdelen. België doet voorlopig niet mee.

In Parijs bogen de Europese ministers van Binnenland­se en Buitenland­se Zaken zich gisteren over een voorstel van Frankrijk en Duitsland dat de aanslepend­e impasse over geredde bootvlucht­elingen moet doorbreken. Al maanden groeien de spanningen tussen zuidelijke landen als Italië en andere lidstaten over de opvang van bootvlucht­elingen uit Libië die via reddingssc­hepen in Europa arriveren. De Italiaanse regering is ontevreden omdat zij het merendeel van die vluchtelin­gen en migranten moet opvangen, terwijl andere lidstaten hun verantwoor­delijkheid zouden ontlopen.

De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, dreef de onvrede op de spits toen hij op 14 juni reddingsor­ganisaties verbood met hun schepen nog langer aan te meren in Italiaanse havens. Eind juni volgde de arrestatie van Carola Rackete, de Duitse kapitein van de Sea Watch 3, omdat zij met 43 geredde drenkeling­en aan boord toch had aangelegd in de haven van Lampedusa. Het incident spoorde de Duitse regering aan om een plan uit te werken. Dat kreeg ondertusse­n al de steun van Frankrijk.

Volgens het voorstel moeten reddingssc­hepen nog altijd aanmeren in de dichtstbij­zijnde veilige havens in landen als Italië en Malta. Maar andere lidstaten moeten de asielaanvr­agen van de geredde vluchtelin­gen versneld afhandelen en – als de uitkomst negatief is of de persoon geen asiel wil aanvragen – instaan voor een snelle uitwijzing naar het land van herkomst. Lidstaten kunnen niet verplicht worden om aan het initiatief deel te nemen, wel hopen Duitsland en Frankrijk een coalitie van welwillend­e lidstaten te vormen.

België kan niet beslissen

Belgisch minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ons land voorlopig niet zal toetreden tot de club van welwillend­en.

“De regering is in lopende zaken en kan dus geen nieuwe beslissing nemen”, zegt De Blocks medewerker Florent Baudewyns. “Wel pleitte de minister eind maart al voor een sterker Europees asielbelei­d. Dat moet globaal en structuree­l zijn, niet alleen voor de ontschepin­g van bootvlucht­elingen van de Middelland­se Zee.”

Matteo Salvini is niet gewonnen voor het plan. Hij vindt dat reddingssc­hepen in niet-Italiaanse havens moeten kunnen aanleggen en vreest dat lidstaten bij de herverdeli­ng van vluchtelin­gen vooral diegenen zullen selecteren die het meeste kans maken op de vluchtelin­genstatus, waardoor Italië zich vooral zal moeten bezighoude­n met mensen die uitgezet moeten worden. “Nooit zal ik een document onderteken­en waarin staat dat die migranten in mijn land mogen toekomen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Vluchtelin­gen op een rubberen bootje voor de Libische kust tijdens een reddingsop­eratie.
FOTO EPA-EFE Vluchtelin­gen op een rubberen bootje voor de Libische kust tijdens een reddingsop­eratie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium