Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude naam, jong geweld

Dynamo Kiev is verraderli­jke tegenstand­er voor Club Brugge

- BART LAGAE

Een naam als een klok, barstensvo­l jong talent. Dat is Dynamo Kiev, de eerste van twee hordes die Club Brugge scheiden van de poulefase van de Champions League. Dat Club thuis start, is een nadeel. Het goede nieuws: als blauwzwart de Oekraïense vicekampio­en uitschakel­t, vermijdt het als reekshoofd in de CL-barrages een klepper als FC Porto.

Dynamo Kiev, dat zijn Oleg Blokhin, Andrei Shevchenko, Sergei Rebrov en, voor de oudere lezers, Valeri Lobanovski. Stuk voor stuk ronkende namen uit het OostEurope­se voetbal. “Dynamo is de meest roemrijke club van ons land”, zegt Sergei Serebrenni­kov, de gewezen middenveld­er van Club die rond de millennium­wissel de laatste grote periode van de blauw-witten meemaakte. In de jaren zeventig en tachtig was Dynamo de hofleveran­cier van de toenmalige Sovjet-Unie. In 1999 bereikte Dynamo de halve finale van de Champions League. Het schakelde in de kwartfinal­e titelverde­diger Real Madrid uit en moest nipt de duimen leggen voor Bayern München.

“De huidige coach van Dynamo is één van de sterren uit die tijd”, vertelt Serebrenni­kov, die vandaag als spelersmak­elaar werkt en deze zomer de Oekraïense linksachte­r Eduard Sobol aanbracht bij Club. “Aleksandr Khatskevic­h is een monument van de club en bezig aan zijn tweede jaar als trainer. Hij heeft een team met veel jonge talenten. Het eerste jaar was moeilijk, maar dit seizoen zie ik ze opnieuw om de titel strijden met Shakhtar Donetsk, die andere grote club uit Oekraïne.”

Eduard Sobol, overgekome­n van Shakhtar, kent de jonge talenten van Dynamo. “Viktor Tsyhankov, Mykola Shaparenko en Vitalii Mykolenko zijn goeie spelers met een goeie techniek. Ze zijn nog jong

(20 of 21, red.), maar spelen al bij de nationale ploeg. Het wordt een interessan­te match.”

Club-trainer Philippe Clement weet niet goed wat hij moet verwachten van het dubbele treffen met Kiev. “Het is een verre verplaatsi­ng, daar verliezen we dus wel wat tijd mee. Het is ook geen voordeel eerst thuis te spelen. Als je eerst uit speelt, leer je de tegenstand­er een beetje kennen en kan je het thuis afmaken. Maar oké, nu weten we dat we er thuis volle bak tegenaan moeten gaan om met een goed resultaat naar Kiev te reizen.”

Vandaag beslissing heenmatch

De heenmatch valt op 6 of 7 augustus, pas vanmiddag valt de beslissing. De terugmatch in Kiev ligt wel vast: op dinsdag 13 augustus. De competitie in Oekraïne begint een halve week later dan de Belgische. Deze zondag staat de Supercup tussen Dynamo en Shakhtar op het programma. “Een ideaal moment om de ploeg te leren kennen”, zegt Clement.

Sergei Serebrenni­kov schat de kansen voor Club op fiftyfifty “De beste spelers willen vroeg of laat naar een club uit een topland. Het is altijd weer opnieuw beginnen te bouwen met jonge spelers.”. Talenten als Tsyhankov (20 goals en 17 assists alle competitie­s samen) en Mykolenko worden aangevuld met enkele buitenland­ers. De voorbije jaren speelden Lukasz Teodorczyk, Jeremain Lens en Dieumerci Mbokani bij Dynamo, nu rekent de club op doelpunten van de Spanjaard Fran Sol. De spits kwam in januari over van Willem II.

Uitschakel­ing: naar Europa League

Als Club wordt uitgeschak­eld, kwalificee­rt het zich rechtstree­ks voor de groepsfase van de Europa League. Dat geldt ook bij een uitschakel­ing in de barrages.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium